DWI belt: is dat wat voor u, straatveger op Koningsnacht?

Bijna 700 Amster­damse vijftigplussers met een bijstandsuitkering kregen via een telefoonkanonnade tijdelijk werk als straatveger aan­geboden. Niet iedereen was daarvan gediend. 'Ik heb niet de behoefte om straatveger te worden.'

null Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)
Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)

Vannacht zijn de eerste nieuwe straatvegers al in de binnenstad te vinden. Ze zijn ingeroosterd in de nachtdienst die zich waagt aan het schoonmaken van de stad voordat Koningsdag aanbreekt, na een zonder twijfel veelbewogen nacht.

In totaal gaan veertig werkloze vijftigplussers aan de slag in de veegdienst. Ze zijn door uitzendbureau Randstad geworven tijdens vijf belrondes waarbij in totaal 687 vijftigplussers uit het bestand van de gemeentelijke Dienst Werk en Inkomen (DWI) het verzoek kregen om de bezem op te nemen.

Hun is beloofd dat ze ten minste 24 uur per week worden ingeroosterd zodat ze in korte tijd uit de bijstand kunnen komen. Ze verdienen dan in elk geval 'een paar honderd euro meer' dan hun uitkering. En ook al is het werk alleen gedurende de zomermaanden om de seizoenspiek van de toeristen en evenementen in de stad op te vangen, de ervaring leert dat de ene baan de kansen op een volgende baan vergroot.

'Ze zitten weer beter in hun vel, krijgen meer zelfvertrouwen en werkritme. Zo is het vaak een opstapje naar een nieuwe baan', zegt een woordvoerder van DWI. En ook bij Randstad is de ervaring dat uitzendkrachten die voldoen, meer uren krijgen aangeboden en bij de gemeentereiniging vaak ook na de zomer blijven.

Maar niet iedereen was gediend van het telefoontje. Van de 687 vijftigplussers werden er 169 uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst. De rest was bijvoorbeeld om gezondheidsredenen niet geschikt voor het toch fysiek zware werk of weigerde. Dat mocht ook. De bijstandsgerechtigden werd in het telefoontje meteen verteld dat een weigering geen gevolgen zou hebben voor hun uitkering.

Oostbloktoestanden
Paul Zwarenstein (63) was niettemin zeer verbolgen over het aanbod. Het doet hem denken aan Oostbloktoestanden uit de jaren zeventig en tachtig. 'Toen was het schrikbeeld dat wij lazen over de landen achter het IJzeren Gordijn, de landen waar de communisten heersten, dat goed opgeleide mensen werden gebruikt om de straat schoon te houden. Het werd door het Westen gezien als weggooien van talent.'

Het steekt hem vooral dat Randstad en DWI het straatvegerswerk zomaar in het wilde weg aan iedereen hebben aangeboden, zonder eerst naar het cv te kijken of de persoonlijke achtergrond. Als hoger opgeleide met werkervaring in onder meer theaters, de zorg en boekhandel Athenaeum ziet hij zichzelf niet als de persoon waar DWI veel kans van slagen heeft. 'Ik heb een diep respect voor de mannen en vrouwen die de stad schoonhouden. Ik haat het als mensen hun vuil achteloos op straat gooien. Maar ik heb niet de behoefte om straatveger te worden.'

Maar wat hem vooral steekt: met de belrondes gaat DWI voor zijn gevoel zo ondoordacht en willekeurig te werk dat hij zijn hart vasthoudt over wat hem verder nog te wachten staat.

Twee geërgerde reacties
Maar DWI zegt vooral positieve reacties te hebben gekregen. Slechts twee van de 687 gebelde Amsterdammers waren volgens een woordvoerder geërgerd omdat ze waren gebeld voor een functie onder hun opleidingsniveau. Over het algemeen werd juist verheugd op het aanbod gereageerd, volgens de woordvoerder. Dat bij de belactie helemaal niet naar het cv of de achtergrond van de bijstandsgerechtigden is gekeken, was volgens de woordvoerder om de snelheid erin te houden.

Ook wilden DWI en Randstad het werk juist zo breed en zo 'blind' mogelijk aanbieden om iedereen gelijk te behandelen en zo veel mogelijk vijftigplussers de kans te bieden om aan werk te komen. Volgende maand moet blijken of de proef met de belrondes is geslaagd. Dan zal duidelijk worden of de veertig vijftigplussers volhouders zijn en hun uitkering kan worden stopgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden