DWDD vanaf komend seizoen korter op tv

Het nieuwe seizoen van De Wereld Draait Door, vanaf september op televisie, wordt aanzienlijk ingekort.

Van Nieuwkerk twee jaar geleden tijdens de verjaardag van de talkshow. Beeld anp
Van Nieuwkerk twee jaar geleden tijdens de verjaardag van de talkshow.Beeld anp

Dat zegt presentator Matthijs van Nieuwkerk donderdag in een spaarzaam interview in de Volkskrant. In plaats van halverwege mei gaat het programma in 2018 al begin april met zomerstop, om vervolgens pas later weer te beginnen. "DWDD is er in de herfst en de winter", zegt Van Nieuwkerk in het gesprek. "Houd dat maar zo'n beetje aan."

In de praktijk betekent dat twee korte seizoenen DWDD op televisie: van begin januari tot begin april en van eind september tot eind december. Wat er in de maanden daartussen op werkdagen te zien is op NPO1 weet Van Nieuwkerk nog niet: "In elk geval komt er niemand anders op mijn DWDD-stoel te zitten."

Geld
In het gesprek gaat Van Nieuwkerk - ook zeer zeldzaam - in op zijn salarisstrook, ieder jaar voer voor discussie. Dat zijn programma straks korter op televisie is, houdt 'vanzelfsprekend' ook in dat hij minder zal gaan verdienen. Hoeveel minder, bijvoorbeeld een bedrag conform het nieuwe salarisplafond van de NPO, blijft buiten beschouwing.

De eerste twaalf seizoenen van de best bekeken talkshow op de publieke omroep begonnen na een zomerstop telkens in september. Dat moment wordt opgeschoven. Het inkorten van die zendtijd gebeurt op verzoek van Van Nieuwkerk zelf. De presentator had de wens al langer, zegt hij. In aanloop naar seizoen dertien van DWDD zette hij die iets aan. "Nu was ik iets beslister. Het was me ernst."

Van vertrekken bij het programma dat hij al sinds de start in 2005 presenteert heeft Van Nieuwkerk naar eigen zeggen in ieder geval niet willen weten. "Die vraag moest ik mezelf uiteraard stellen, en ik werd er op voorhand toch wel zeer onrustig van, maar gelukkig kwam het niet zover."

Reactie BNNVARA

Mediadirecteur Robert Kievit begrijpt de stap, zegt hij tegen het ANP: "Het dagelijks presenteren van De Wereld Draait Door is topsport en dat is intensief. Dat doet Matthijs al twaalf jaar. Dat hij nu een minder lang seizoen gaat maken betekent gelukkig ook dat we ons de komende jaren verzekerd weten van zijn inzet voor DWDD."

Van Nieuwkerk wil meer andere programma's ontwikkelen en presenteren. Zo heeft hij "voorzichtige contouren voor een programma voor de zaterdagavond".

BNN-VARA steunt die verbreding. "Ik ben blij dat hij daarnaast van plan is de ruimte en tijd te nemen om met en voor BNN-VARA nieuwe programmaconcepten te ontwikkelen en zo mogelijk te presenteren", besluit Kievit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden