Plus

Dwars door Amsterdam laat je gluren achter gevels

Architect Simone Bijlard tekende tijdens haar studie vooral op de computer. Ze miste het handwerk en begon, 'puur voor het plezier', aan een dwarsdoorsnede van het Rijksmuseum. In het boek Dwars door Amsterdam legt ze meer panden bloot.

Museum Van Loon. Bijlard: 'Ik wil laten zien hoe bouwwerken in elkaar zitten. Hoe de constructie is gemaakt, hoe de kamers zijn verdeeld' Beeld Simone Bijlard
Museum Van Loon. Bijlard: 'Ik wil laten zien hoe bouwwerken in elkaar zitten. Hoe de constructie is gemaakt, hoe de kamers zijn verdeeld'Beeld Simone Bijlard

Toen Simone Bijlard (32) na haar studie aan de TU Delft in Amsterdam kwam wonen, maakte ze vrijwel elke winteravond een wandeling. Net na het vallen van de duisternis trok ze door haar buurt rond de Nieuwe Prinsengracht. En ja, die timing was bewust.

"Als de huiskamerverlichting net aan is, kun je prachtig bij huizen naar binnen gluren. Vooral op de bel-etages aan de grachten kun je stiekem kijken naar al die mooie plafonds, kroonluchters en spiegels boven de schouw."

Die fascinatie voor het binnenkijken in Amsterdams mooiste panden vormde de onderliggende motivatie voor het boek Dwars door Amsterdam, waarin Bijlard onder meer het Rijksmuseum, het Paleis op de Dam en museum Nemo tekende. Niet van buiten, nee. "Want dat kan iedereen op straat zien. Prachtig hoor, die historische gevels, maar ik word dan juist benieuwd: hoe zou het er binnen uit zien?"

Bijlard, werkzaam als zelfstandig architect, raakte geïnspireerd door foto's van het net opgeleverde, vernieuwde Rijksmuseum. "Tijdens mijn studie tekende ik vooral op de computer. Dat werkt nu eenmaal het handigst bij het bouwen van huizen. Ik miste het een beetje om met de hand te werken, met speelse details en veel kleur. Puur voor m'n plezier ben ik met een doorsnede van het Rijksmuseum begonnen."

Die tekening werd de eerste van een reeks van tien. Alle gedetailleerde dwarsdoorsnedes werpen een nieuwe blik op bekende gebouwen als het Begijnhof of het Van Gogh Museum.

"Ik wil laten zien hoe die bouwwerken in elkaar zitten. Hoe de constructie is gemaakt, hoe de kamers zijn verdeeld. Zo hoop ik inzicht te bieden in de afwegingen die bij de bouw worden gemaakt."

Bijlmer Arena
Dat zijn vanzelfsprekend niet altijd dezelfde. Omdat te bewijzen koos Bijlard voor verschillende soorten panden (van zwembad tot bioscoop) en van oude (De Waag op de Nieuwmarkt uit 1488) tot nieuwe architectuur (treinstation Bijlmer Arena uit 2008). Die laatste bleek de moeilijkst te doorgronden.

"Het station kent een heel geraffineerd ontwerp. Ik wil per se dat mijn tekeningen tot in detail kloppen. Het zijn allemaal zulke goede gebouwen, dat ik ze tekort doe als ik er stiekem een hoekje afsnijdt."

Inmiddels is Bijlard moeder van een jonge zoon en verhuisd van Amsterdam naar Weesp. Als het schemert gaan bij haar de gordijnen dicht. Jammer voor de wandelaars? "Misschien. Maar ik heb binnen ook helemaal geen spectaculaire architectuur om te showen."

Simone Bijlard: Dwars door Amsterdam. Querido, €24,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden