Dwangsom voor slopen panden Borgerstraat

AMSTERDAM - Na ten minste twee jaar overleg over de sloop van verkrotte panden op de hoek Jan Pieter Heijestraat-Borgerstraat legt stadsdeel Oud-West eigenaar Eras Investments een dwangsom op van 550.000 euro om hem tot actie te dwingen.

Al jaren veroorzaken de krakers volgens het stadsdeel ernstige overlast in de verkrotte panden achter de Kinkerstraat. Oud-West wil dat de eigenaar de panden sloopt omdat ze niet meer bewoonbaar zijn. Een sloopvergunning ligt er al vanaf 2007. Een bouwvergunning voor een nieuwbouwcomplex werd in juli 2009 afgegeven. De eigenaar doet echter niets.

Eerder al legde het stadsdeel de eigenaar een dwangsom van vijftigduizend euro per pand op om de sloop te bespoedigen. Doordat het om elf panden gaat, is het bedrag opgelopen tot 550.000 euro.

Stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij vindt het een zware maatregel. ''Maar we hebben lang genoeg gepraat,'' zegt hij. ''Ondanks verschillende gesprekken en afspraken gebeurde er weinig aan de panden.''¿

Er kwamen veel klachten uit de wijk, zegt hij. ''De groep krakers geeft de buurt veel overlast,'' aldus de stadsdeelvoorzitter. ''De tuinen zijn zo'n puinhoop dat de GGD heeft aangedrongen de vervuiling snel aan te pakken. Binnen is het brandgevaarlijk. De eigenaar heeft nu weer vier weken de tijd de tuinen aan te pakken. Anders doen wij het.''

Volgens Olij kreeg de eigenaar ultimatum na ultimatum. ''Die 550.000 euro worden nu geïnd. Als er in maart nog niets veranderd is, zal de gemeente nog eens 1,1 miljoen euro vorderen.

''Tegen die tijd hebben we genoeg geld om de sloop zelf te bekostigen, wat ook weer bij de eigenaar in rekening gebracht zal worden, plus nog eens tien procent,'' aldus Olij. Eras Investments was niet bereikbaar voor commentaar. ¿(HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden