Dwangsom Odfjell voorlopig buiten werking

Odfjell hoeft een dwangsom van maximaal 20 miljoen euro voorlopig niet te betalen. De kortgedingrechter in Den Haag heeft vrijdag bepaald dat de provincie Zuid-Holland, die de dwangsom aan het tankoverslagbedrijf oplegde, eerst moet aantonen dat bepaalde opslagtanks niet aan de eisen voldoen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de rechter heeft de provincie de zaken omgedraaid door te zeggen dat Odfjell moet bewijzen dat tanks veilig zijn om gebruikt te worden. Zuid-Holland moet echter zelf aantonen dat de tanks niet geschikt zijn. Odfjell stapte naar de rechter vanwege de eisen die milieudienst DCMR stelt als aanvulling op de gewone vergunning.

Odfjell heeft eind juli vorig jaar een terminal volledig gesloten en een aantal tanks begin dit jaar weer in gebruik genomen. Volgens de provincie had het bedrijf informatie moeten geven waaruit blijkt dat de deze tanks geïnspecteerd zijn volgens de regels uit de vergunning en moeten ze zijn goedgekeurd. De rechter vindt dat de voorschriften van de vergunning geen basis bieden om tanks buiten gebruik te laten stellen. Verder heeft de provincie volgens de rechter van geen enkele tank die Odfjell nu gebruikt aangetoond dat die niet geschikt zou zijn voor gebruik.

Het bedrijf heeft van de meeste tanks waar het nu om gaat inspectierapporten ingeleverd bij de provincie en het is bezig om ze te laten keuren. De uitkomst hiervan wil de rechter afwachten.

Odfjell werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. In 10 jaar tijd was de Rotterdamse terminal zeker 64 keer in de fout gegaan. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd. De milieudienst controleert extra bij het gedeelte van Odfjell dat in gebruik is. Het bedrijf hield zich stelselmatig niet aan wet- en regelgeving en mede daardoor liepen werknemers en de omgeving gevaar. Door de goede relaties met het bedrijf te onderhouden, hoopte de Milieudienst Rijnmond de veiligheid bij Odfjell te waarborgen. Maar veilig op het bedrijf in de Rotterdamse haven was het allerminst, concludeerde de OVV in het rapport Veiligheid Odfjell Terminals Rotterdam 2000-2012.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden