Duurzame woonboot komt er toch niet

Joost Zonneveld
Zo had de duurzame drijvende woning moeten worden. Beeld
Zo had de duurzame drijvende woning moeten worden.

Oost ziet af van de bouw van de duurzame woonboot, die vorig jaar met veel vertoon werd gepresenteerd als de winnaar van een door het stadsdeel uitgeschreven ontwerpwedstrijd.

Het duurzame ontwerp van de drijvende woning, ontworpen door Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Urbis, in samenwerking met onder andere Dura Vermeer, kwam in de duurzaamheidswedstrijd als winnaar uit de bus.

Vijfhonderd deelnemers, verdeeld over 53 teams, waren de uitdaging aangegaan om een duurzame drijvende woning te ontwerpen. De wedstrijd was twee jaar geleden door voormalig stadsdeelbestuurder Sharona Ceha van Oost-Watergraafsmeer uitgeschreven. Het doel was duurzaam bouwen en wonen in Amsterdam en omgeving te stimuleren. Het beste ontwerp toonde een woning van herbruikbare materialen die gemakkelijk kan draaien, waardoor optimaal gebruik gemaakt kan worden van licht en warmte - die per seizoen verschillen. Daardoor zou een grote energiewinst gehaald kunnen worden.

Voorbeeldwoning
Het winnende team ontving tienduizend euro en de belofte dat het stadsdeel het ontwerp zou laten bouwen. Het stadsdeel wilde de drijvende woning twee jaar als voorbeeldwoning toegankelijk maken en vervolgens verkopen.

Maar stadsdeelbestuurder Nevin Özütok haalt nu een streep door de bouwplannen. 'Door het stadsdeel zijn verwachtingen gewekt. Dat is vervelend. Maar ik vind dat de overheid een rol als aanjager kan hebben, maar dat de uitvoering door de markt moet worden gedaan.'

Volgens Özütok is de ontwerpwedstrijd door het voormalige kleine stadsdeel Oost-Watergraafsmeer ook wel erg groots aangepakt. 'Je kunt je afvragen of dat de aangewezen partij was om zo'n wedstrijd te organiseren.' De prijsvraag kostte het stadsdeel drieënhalve ton, 250.000 euro meer dan begroot.

Als het stadsdeel de woning zou laten bouwen, zouden de totale kosten op 1,3 miljoen euro komen. 'Gezien de huidige situatie op de woningmarkt is het zeer de vraag wat we daarvan terugkrijgen als we de woning willen verkopen,' aldus Özütok, voor wie de beperkte financiële middelen van het stadsdeel ook meespelen.

Of het duurzame ontwerp ooit wordt uitgevoerd is de vraag. Een woordvoerder van Dura Vermeer laat weten het te betreuren dat het stadsdeel afziet van de opdracht voor bouw. 'We geloven in dit ontwerp, maar het is nog te vroeg om te zeggen of we het kunnen uitvoeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden