Duurzame kleding zorgt niet altijd voor groene mode

Op de website van H&M kan je al volop kiezen uit het biologisch katoen assortiment. Beeld H&M.com Beeld
Op de website van H&M kan je al volop kiezen uit het biologisch katoen assortiment. Beeld H&M.com

In een sterk toenemend aantal winkels is donderdag de dag ' groene' of 'milieuvriendelijke' kleding te vinden. Maar bij het ecologisch en duurzaam karakter daarvan kunnen soms flinke vraagtekens worden geplaatst.

Met Werelddierendag of warmetruiendag kan de Dag van de Aarde - die sinds 1970 op 22 april plaatsvindt - zich misschien niet meten. Maar in combinatie met de eerste lentezon is zo'n internationale milieudag een goede aanleiding om eens na te denken over de zomergarderobe. De Dag van de Aarde, die is bedoeld om positieve acties voor een duurzame en eerlijke wereld te stimuleren, kan namelijk inspireren tot een ingrijpende 'vergroening' Van de kledingkast.

Het aanbod van als 'duurzaam' geafficheerde mode in Nederlandse steden is groot genoeg voor zo'n groene stap voorwaarts. Ecologisch verantwoorde fashion items zijn al te vinden bij winkels zoals H&M, Bijenkorf en C&A en bij labels zoals McGregor, Jackpot en Daryl van Wouw. En dan zijn er nog tal van specialistische ecomerken, die een ruime keuze bieden in bijvoorbeeld fair trade jeans, jurkjes van gerecyclede sari's, T-shirts van bamboe, broeken van brandnetel, of tassen van vrachtwagendekzeil. Voor de hardcore natuurliefhebbers zijn er zelfs slippers van hennep en pumps van gerecyclede tv's.

Wie op zoek is naar nieuwe zomerkleding, heeft dus volop mogelijkheden om mens- en milieuvriendelijke producten te kopen - van sandalen van gerecyclede autobanden tot ecokatoenen slipjes en 100 procent recyclebare kledinghangers.

Must-haves

Maar net zoals de wereld niet vanzelf groener wordt als we allemaal vegetariër worden, valt er ook nogal wat af te dingen op de zogenaamde verantwoorde mode die in steeds meer winkelschappen opduikt. Want is het duurzaam om de kledingkast ieder seizoen weer vol te laden met talloze nieuwe must-haves? Is een in Peru gemaakte tuniek eigenlijk ooit wel milieuvriendelijk te noemen? En gaat een ecologisch geproduceerde schoen ook langer mee? Ik ben geneigd om al deze vragen met 'nee' te beantwoorden.

De Amerikaanse modewebsite Fashionista.com stelde onlangs dat er eigenlijk maar één manier is om duurzaam met mode om te gaan. Consumenten moeten lokaal en ecologisch geproduceerde kleding kopen - en vooral in zeer beperkte mate. Op die stelregel valt nog wel wat af te dingen. Want het is natuurlijk wel zo mooi als kleding wordt gemaakt zonder dat er kinderhandjes of dierenleed aan te pas komt.

Als eerste stap naar een groene garderobe is het advies van Fashionista.com echter zo gek nog niet. Simpelweg minder kleding kopen, is - zelfs de in economisch zware tijden waarin we nu leven - voor de gemiddelde Nederlander al moeilijk genoeg.

De mode-industrie maakt het ons ook niet makkelijk om te consuminderen. In veel modewinkels krijgen we letterlijk wekelijks nieuwe trends voorgeschoteld en mede dankzij de glossy-bladen worden we voortdurend verleid om de zoveelste must-have te kopen. Zolang de kledingcollecties met het label 'duurzaam' onderdeel uitmaken van de huidige wereld van snelle, goedkope mode, is een groene revolutie in onze garderobe een illusie. Wat dat betreft is de Niet-Winkeldag in november misschien wel zinniger dan de Dag van de Aarde.

dr. Lynsey Dubbeld is filosoof, journalist en trendanalist. Ze woont in Utrecht. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden