Plus

Duurzaamheid hoeven we van Shell voorlopig niet te verwachten

Nederland duurzaam? Van Shell hoeven we het voorlopig niet te hebben, bleek na een avond in De Balie met topvrouw Marjan van Loon.

Shelldirecteur Marjan van Loon en Diederik Samsom, ex-GreenpeaceBeeld Maarten Brante

Nee, ze hadden elkaar nooit ontmoet. Ergens in de agenda stond nog een kenningsmakingsgesprek, zei de gevallen PvdA-leider Diederik Samsom enigszins beschroomd in debatcentrum De Balie.

Maar ja, onvoorziene omstandigheden. Terwijl Marjan van Loon (50) vorig jaar schitterde als de nieuwe president-directeur van Shell Nederland, delfde Samsom het onderspit tegen Lodewijk Asscher in hun strijd om het leiderschap van de Partij van de Arbeid.

'Beter uitleggen'
Gisteren kwam het alsnog tot een ontmoeting tussen de twee: de voormalig milieuactivist van Greenpeace en de vrouw die het grootste energiebedrijf van Nederland het tijdperk van de duurzaamheid in moet loodsen.

Een aardig concept: interessante gast krijgt drie onverwachte interviewers voor de neus, die in tien minuten het onderste uit de kan moeten halen. Behalve Samsom waren het deze keer ook de financiële journalisten Hella Hueck en Jeroen Smit.

Klinkende overwinning
Eindresultaat: een klinkende overwinning voor de nieuwe topvrouw van Shell, die haar opponenten met evenveel kracht als charme het bos in stuurde.

Hella Hueck: "Gaat u bij het kabinet aandringen om CO2 in de grond op te slaan?"
Marjan van Loon: "De regering heeft al gezegd dat van plan te zijn."
Jeroen Smit: "Houdt u van Shell?"
Van Loon: "Ik ben trots op Shell."
Smit: "Maar voelt u liefde voor Shell?"
Van Loon: "Ik ben trots op Shell."
Smit: "Vindt u ook niet dat het ontzettend slecht gaat met Shell?"
Van Loon: "Het gaat hartstikke goed met Shell."
Smit: "Maar het imago van Shell is nog nooit zo slecht geweest."
Van Loon: "Wij zijn geen bedrijf dat dingen roept vanwege het imago. We moeten alleen nog wat beter uitleggen wat we doen."
Enzovoort enzoverder.

Duurzame energie
Wat wilde Samsom zoal weten? Iets wat hem naar eigen zeggen al 25 jaar bezighoudt: wanneer Shell ophoudt met praten en eindelijk eens echt werk gaat maken van duurzame energie.

"Goede vraag," zei Van Loon.

En: "Er zijn tegenwoordig betere verdien­modellen, maar we kunnen het niet alleen. De maatschappij moet het willen."

Het voortouw nemen
Samsom: "Indonesië is ook nooit wat gevraagd voordat Shell er ging boren. Precies dat heeft het bedrijf groot gemaakt. Waarom zou Shell niet zeggen: we gaan het gewoon doen. We gaan het voortouw nemen. We gaan over op wind en zon."

Van Loon: "Zo simpel is het niet. We zitten al honderd jaar op fossiele brandstof. Dat zullen we er eerst uit moeten trekken."
Samsom: "Hoeveel procent van de door Shell geleverde energie zal in 2050 duurzaam zijn? Vijftig procent? Zeventig procent?"
Van Loon: "Dat weet nog niemand. We zijn druk bezig."

Wat vonden de interviewers er zelf eigenlijk van, wilde presentator Martijn de Greve na afloop weten. Dodelijke vraag.

Van Loon, volgens Smit 'de vrouw van Shell zegt sorry' en Brabantse gezelligheid, liet nog maar eens haar hartelijkste glimlach zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden