PlusDamprijs

'Duurzaamheid gaat over intelligentie, niemand wil een dom gebouw'

Zes bedrijven strijden om de DAM Prijs voor de duurzaamste Amsterdamse mkb'er. Architectenbureau Paul de Ruiter, dat tekende voor het 4de Gymnasium en het nieuwe hotel in het Amstelkwartier, vertegenwoordigt stadsdeel Zuid.

Het gebouw van Paul de Ruiter Architects is een voorbeeld van radicaal hergebruikBeeld Eva Plevier

In het hotel dat op dit moment wordt gebouwd achter het Amstelstation is vijfduizend ton beton uit de A'DAM Toren hergebruikt.

Bronskleurige luiken voor de ramen fungeren straks als zonnescherm of als isolerende schil zodra hotelgasten even niet op hun kamer zijn. Met als gevolg dat het hotel er voortdurend anders uitziet. "Een gebouw dat je ziet bewegen," belooft architect Paul de Ruiter.

Een ander Amsterdams voorbeeld van duurzaam ontwerp: in de gevel van het 4de Gymnasium is veel hout verwerkt. Zonnepanelen over het hele dakoppervlak zorgen ervoor dat het gebouw evenveel energie opbrengt als wordt verbruikt.

In Amsterdam is De Ruiters bureau verder bekend van het Bijlmer Parktheater, De Bongerd in Noord en de woontoren die nu wordt gebouwd naast de A'DAM Toren. Maar ook gewone huurwoningen bij het Delflandplein worden energieneutraal. "Het is net als in de Formule 1. Bij de high-endgebouwen testen we dit soort technieken uit en uiteindelijk dringen ze ook door tot de woningbouw."

Niet zo'n wetenschapper
Een gebouw dat energie opbrengt fascineert De Ruiter al sinds 1992. "Toen begon ik aan mijn promotie-onderzoek over dat onderwerp. Eerlijk gezegd ben ik er nog steeds mee bezig, mijn promotor is al met pensioen. In 1994 dacht ik: ik ben niet zo'n wetenschapper, ik moest het maar gewoon doen."

Het eigen kantoor is een voorbeeld van radicaal hergebruik. De voormalige staalwerkplaats langs de Schinkel is onherkenbaar veranderd door een lichtkoepel. Een warmte-koude­opslag (WKO) onder de grond zorgt in de zomer voor koeling en in de winter voor verwarming. De WKO heeft een prominente plek gekregen. "Dit is onze bron."

Paul de RuiterBeeld Eva Plevier

Maar het is vooral de impact door de jaren heen die indruk maakte op de jury van de DAM Prijs. Zo heeft het volgens de juryleden van alle architectenbureaus de meeste energieneutrale vierkante meters opgeleverd.

Buiten Amsterdam gaat het dan bijvoorbeeld om een nieuw gebouw voor de Rotterdamse Erasmus Universiteit en het TNT-kantoor in Hoofddorp. Ook werkte Paul de Ruiter Architects mee aan een nieuw ruimtelijk ontwerp voor de Afsluitdijk.

Terugverdientijd
Nu moet een opdrachtgever natuurlijk ook maar instemmen met een duurzaam ontwerp. Geen probleem, volgens De Ruiter. "We vertalen alles naar de tijd dat dit soort investeringen zijn terugverdiend, harde economische feiten." Zijn ervaring: dan gaan opdrachtgevers daar graag in mee.

Zelfs de crisis was daarbij geen spelbreker meer, volgens De Ruiter. Goed beschouwd lag het omslagpunt naar meer duurzaam bouwen al daarvoor, in 2005. "Wij zijn in de crisis stabiel gebleven, hebben zelfs mensen aangenomen in die periode."

"Duurzaamheid gaat eigenlijk over intelligentie. Niemand wil een dom gebouw. Duurzaamheid kan een politieke lading krijgen, maar niemand kan tegen intelligentie zijn."

Dit is het vijfde deel van een zesdelige serie. Stemmen kan tot 30 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden