Duurzaam winkelen in oude bankkluizen

Inrichters leggen de laatste hand aan het interieur van de winkel van Marqt op het Rembrandtplein. Foto Bart Koetsier Beeld
Inrichters leggen de laatste hand aan het interieur van de winkel van Marqt op het Rembrandtplein. Foto Bart Koetsier

AMSTERDAM - Duurzame supermarkt Marqt opent woensdag zijn tweede vestiging in de stad, in het voormalige ABN Amro-kantoor aan het Rembrandtplein. De winkel is een stuk groter dan die aan de Overtoom.

De nieuwe supermarkt is gevestigd in de ruimte waar ooit de kluizen van ABN Amro zaten en dat is nog te zien: de betonnen wanden, vloer en plafond zijn overeind gebleven. ''Wij zijn op zoek naar bijzondere panden,'' zegt Quirijn Bolle, oprichter van Marqt. ''Als we die hebben gevonden, veranderen we daar zo min mogelijk aan.''

Marqt, in 2008 begonnen aan de Overtoom, verkoopt zoveel mogelijk versproducten die rechtstreeks van de boer komen. Verder zijn de artikelen voornamelijk fair trade en bevatten ze nauwelijks toevoegingen.

De nieuwe vestiging van Marqt heeft en oppervlakte duizend vierkante meter en is daarmee een stuk groter dan de winkel aan de Overtoom die zeshonderd vierkante meter meet. Het is een ruimte in het centrum van de stad waarvoor andere supermarktketens een moord zouden doen. Maar Dirk van den Broek, Deen en Jumbo krijgen geen voet aan de grond. ''Wij zijn gevraagd door de eigenaar die er een duurzaam gebouw van wil maken,'' aldus Bolle. Hij hapte snel toe.

Het bedrijf heeft inmiddels 160 mensen in dienst. De nieuwe winkel leverde ongeveer vijftig banen op.

Marqt heeft het assortiment in zijn winkels uitgebreid met babyvoeding, persoonlijke verzorging en dierenvoedsel. De keten is duurder dan de gemiddelde supermarkt, maar volgens Bolle liggen de prijzen gemiddeld dertig procent lager dan bij de opening in 1998. ''We hebben goedkopere producten toegevoegd, die ook verantwoord zijn. We willen meer mensen aanspreken. Het is nooit onze bedoeling geweest een yuppenwinkel te zijn,'' aldus Bolle.

Klanten dalen per roltrap af naar de voormalige kluizen en stuiten eerst op de Pizzabakkers, bekend van de Haarlemmerdijk en de Overtoom, die pizza's verkopen om mee te nemen. Daarna begint de groenteafdeling. De verse waar - zuivel, vis, vlees en brood - omringt de stellingen met de verpakte producten.

Het is de bedoeling dat er dit jaar horeca bij de supermarkt komt, met producten van Marqt.

De keten heeft ook een winkel in Haarlem. Bolle wil dit jaar nog twee winkels openen in Amsterdam. (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden