'Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord behoefte aan heeft'

Het Floraparkbad maakte gisteren na veertig jaar plaats voor een nieuw zwembad. Het Noorderparkbad heeft een glijbaan waarop de hele familie past en de energierekening zal 75 procent lager zijn.

Een laatste controle op de glijbaan Beeld Jean-Pierre Jans
Een laatste controle op de glijbaanBeeld Jean-Pierre Jans

Nu zijn ze nog buren aan de Sneeuwbalweg; het veertig jaar oude Floraparkbad en het nieuwe Noorderparkbad, dat vandaag officieel opengaat. Nog even en dan gaat het Floraparkbad, waarin vele generaties uit Noord hun zwemdiploma behaalden, tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwe entree voor zijn opvolger en het omliggende Noorderpark.

Het Floraparkbad was op, te oud en verbruikte te veel energie. Dat moest anders, vond de bestuurscommissie, die opdracht gaf tot het bouwen van een nieuw en duurzaam zwembad.

En dat is gelukt, zegt bestuurder Saskia Groenewoud. De energierekening van het nieuwe zwembad zal 75 procent lager uitpakken. Regenwater wordt via gordijnen aan de buitenkant opgevangen en opgeslagen in een bassin. Via een zuiveringsinstallatie vloeit het terug in het zwembad, aldus projectmanager Sjaak Huijsman. 'Verder zorgen de zonnecollectoren op het dak voor de verwarming van de buitenbaden. De grote ramen zijn op het zuiden geplaatst, zodat veel warmte en licht binenkomt.' Warm is het zeker in de centrale ruimte van het nieuwe pand.

Doelgroepenbad
Architectenbureau Cie werd geïnspireerd door de thermen in Boedapest en besloot volledig met hout en keramische tegels te werken. 'We houden het interieur van het bad rustig, opdat de kleur van de mensen komt,' zegt Huijsman.

Zowel Groenewoud als Huijsman is geboren en getogen Noorderling. Ze weten dus precies waar de buurt behoefte aan heeft. 'De verenigingszwemmers en de recreatiezwemmers hebben nu hun eigen 25 meterbad, zodat ze niet meer door elkaar hoeven te zwemmen. En achterin is een speciaal doelgroepenbad met een in hoogte verstelbare bodem. Ook mensen met een beperking kunnen hier dus terecht.'

Toegankelijk
Het Noorderparkbad is volledig gelijkvloers; geen glibberige trappen om op uit te glijden. Bovendien biedt de ruimte uitzicht op de drie buitenbaden, die nog in aanbouw zijn. In september gaat ook dat deel open. Huijsman: 'We hebben een brede glijbaan geplaatst waar je met de hele familie tegelijk af kunt. Het peuterbad ligt bij het terras, zodat ouders hun kroost kunnen zien.'

De ligweide wordt toegankelijk voor niet-zwemmers, net als de horeca bij het zwembad. Op die manier is het Noorderparkbad echt verbonden met de omgeving en het park. Café-uitbater Jaap Jan de Ruyter: 'Op de kaart staan lunchgerechten en hapjes om te delen. We bieden ook klassieke hamburgers, maar wel met onze eigen draai. Zo proberen we toegankelijk te zijn voor iedereen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden