Duurste parkeergarages opnieuw in Amsterdam

Net als voorgaande jaren zijn Amsterdamse parkeergarages de duurste van Nederland. De parkeertarieven in garages De Kolk en Dam stijgen naar een recordbedrag van omgerekend zes euro per uur.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland. Veel gemeenten (40 procent) hebben hun parkeertarieven verhoogd, gemiddeld met 6 procent. In Haarlem is parkeren op straat zelfs 20 procent duurder geworden, maar in Zoetermeer zijn de tarieven juist verlaagd, met 2 a 3 procent.

In Amsterdam blijven in alle garages de parkeertarieven gelijk, behalve in De Kolk en Dam. Daar stijgt het tarief omgerekend per uur ongeveer 5 procent.

In Zoetermeer, Hoofddorp en Middelburg zijn de parkeergarages het goedkoopst. De Damsterdiepgarage in Groningen is uitgeroepen tot de beste parkeergarage van het land. De garage is goed onderhouden, de voorzieningen zijn uitstekend op orde en het parkeergeld is en blijft er laag.

Betalen per minuut
De tarieven zijn de afgelopen vijf jaar met een derde verhoogd, terwijl veel parkeergarages leegstaan. 'Al tijden kampen steden met teruglopende bezoekersaantallen in het centrum. Veel gemeenten schieten in een verkeerde reflex door de parkeertarieven juist te verhogen', aldus een woordvoerster donderdag. 'Daarmee maken ze hun begroting misschien op korte termijn dekkend, maar het is geen structurele oplossing.'

Detailhandel Nederland maakt zich samen met onder meer de ANWB hard voor 'betalen per minuut'. De klant betaalt dan alleen voor de daadwerkelijke parkeertijd en parkeergarages kunnen op die manier beter met elkaar worden vergeleken. 'Maar een op de vijf parkeergarages heeft nog altijd een minimum tijdseenheid van zestig minuten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden