Plus

Duurste pand Herengracht: van 7 naar 15 miljoen in nog geen jaar

Het voormalige onderkomen van het Geelvinck Museum aan de Herengracht staat te koop voor bijna 15 miljoen euro. De vorige eigenaar staat paf: hij verkocht het een jaar geleden nog niet voor de helft.

Ton Damen
Het interieur van het voormalige Geelvinck Museum. Beeld Lynne Brouwer
Het interieur van het voormalige Geelvinck Museum.Beeld Lynne Brouwer

Museumdirecteur Jurn Buisman (1960) verkocht vorig jaar zomer het Geelvinck Museum voor ruim 7 miljoen euro. Buisman - zoon van de eigenaar Koninklijke Euroma, een bedrijf in specerijen dat in 1990 is verkocht - behoort door de crisis niet meer tot de groep zeer vermogenden.

Onlangs zette de koper, ontwikkelaar Amstelvecht, het complex opnieuw te koop, nu voor 14.950.000 euro. (Dat was op dat moment even het duurste object op Funda ooit, nu is een nieuw appartement aan de Dam het duurste, met bijna 25 miljoen.)

37 kamers
Het pand aan de Herengracht wordt voor 9.500.000 euro te koop aangeboden. Het koetshuis aan de Keizersgracht is voor het restant te koop; vier verdiepingen, waarin appar­tementen gemaakt kunnen worden. Het geheel is 1700 vierkante meter groot. Er zijn 37 kamers, inclusief kantoorruimten.

Buisman was met stomheid geslagen. "Er zit geen woonbestemming op het perceel aan de Herengracht." Het heeft de bestemming 'gemengd 2', wat betekent dat er vooral ook kantoren in moeten zitten. Je kunt er ook geen hotel vestigen. Buisman: "Daarom werd mij verteld dat zo'n hoge prijs niet mogelijk is."

Inloopkeukentje
Het pand bevat alleen een kleine dienst­woning met één slaapkamer, een badkamer, en een inloopkeukentje en een kamer die uitkijkt over de binnentuin. Buisman, woonachtig bij Zwolle, heeft er nooit echt gewoond, al overnachtte hij er wel af en toe.

Sjoerd Peereboom van Amstelvecht BV kocht het object met hulp van makelaar Van Maarschalkerwaart. Buisman had de makelaars Barbara van de Grijp en Menno Heineman van Engel & Völkers in de arm genomen. Het verkoopproces begon twee jaar geleden.

'Volledig bloot'
"Of die 15 miljoen absurd is, weet ik niet," zegt Van der Grijp. "Het is hoog, en die vraagprijs moet nog wel gemaakt worden." Het grote verschil tussen de verkopers Amstelvecht en Buisman is volgens vele makelaars echter dat Amstelvecht het object op internetsites zet, terwijl Buisman de verkoop discreet liet verlopen. Wie zijn bezit 'volledig bloot' verkoopt, zeggen makelaars, heeft meer kans op het winnende lot .

Van der Grijp beaamt dat. "Je hebt maar één koper nodig die het beslist wil hebben." Verder stelt ze dat de markt in twee jaar is veranderd. "De vraag is enorm en er zijn niet veel neusjes van de zalm te koop. Iemand die aan de Keizersgracht een woning maakt en de Herengracht als kantoor ziet, heeft iets unieks. En kopers zijn zo anders bezig dan twee jaar geleden!"

null Beeld Lynne Brouwer
Beeld Lynne Brouwer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden