Duur lapje vlees voorbode van inflatie

AMSTERDAM - Consumenten en beleggers moeten rekening houden met een flink hogere inflatie in Europa. De geldontwaarding zal bovendien jarenlang aanhouden.Deze waarschuwing geeft onderzoeksbureau Iris, eigendom van de Rabobank en Robeco. De onderzoekers kijken vijftien jaar vooruit, en zijn niet optimistisch.

De prijzen van benzine en vlees lopen gestaag op, door de snelle groei van de economie in opkomende landen als China en India.

Door de groeiende welvaart in de wereld komen er tekorten aan grondstoffen, energie, voedsel, water en gezondheidszorg. De klimaatverandering helpt ook al niet mee om de schaarste te beteugelen.

Wie hoopt dat technologische ontwikkelingen tot een efficiënter gebruik van grondstoffen zullen leiden, moet nog even wachten: op korte termijn biedt de wetenschap geen oplossing voor de schaarste.

Tot nog toe wordt in Europa een inflatie van twee procent als aanvaardbaar gezien. In de toekomst is een verdubbeling van dat cijfer niet denkbeeldig, aldus het rapport.

Voor de centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank, is dat een nieuw probleem. Hun opdracht is de inflatie tegen te gaan. Als instrument daarvoor kunnen zij de rente verhogen, waardoor geld schaars, en dus duur wordt. Dat remt een al te snelle groei van de economie af. Maar zo eenvoudig zal het de komende jaren niet gaan, vrezen de onderzoekers van Iris.

De huidige inflatie is een andere dan in het verleden. ''Tot nog toe ging het erom bij een renteverhoging de economische koek te verkleinen. In de toekomst is het juist de verdeling van de economische koek die de inflatie opdrijft,'' zegt professor Lex Hoogduin, mede-opsteller van het rapport.

Volgens hem is het zaak dat oplopende prijzen in de toekomst niet worden afgewenteld, bijvoorbeeld door hogere lonen te eisen of de belasting te verlagen. Dat brengt juist een hogere inflatie met zich mee. Er is volgens hem een belangrijke rol weggelegd voor regeringen. De centrale banken alleen kunnen de inflatie niet meer bestrijden. ''Er is hulp van buiten nodig.''Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden