'Duur' Joegoslavië-Tribunaal is aflopende zaak

Het Joegoslavië-Tribunaal staat al jaren onder zware druk om zijn werk af te ronden, onder meer omdat het te duur zou zijn. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Het Joegoslavië-Tribunaal staat al jaren onder zware druk om zijn werk af te ronden, onder meer omdat het te duur zou zijn. Foto ANP/Robin Utrecht

DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal staat al jaren onder zware druk om zijn werk af te ronden, onder meer omdat het te duur zou zijn. Door de aanhouding van de voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic komt daar mogelijk enige verandering in.

Onder de indruk van de gruweldaden tijdens de Balkanoorlogen richtte de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 1993 een tijdelijk tribunaal op voor de berechting van verdachten van oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië. Het tribunaal kwam te zitten in Den Haag, waar ook al het Internationaal Gerechtshof van de VN zat.

Het tribunaal kreeg voor 1993 nog een begroting mee van 276.000 dollar, maar tien jaar later bedroeg de tweejarenbegroting (2002/2003) al meer dan 223 miljoen dollar. De begroting voor dit en volgend jaar is intussen opgelopen tot bijna 311 miljoen dollar (196 miljoen euro).
De Veiligheidsraad stemde in 2002 in met een plan voor de afronding van het werk van het tribunaal: eind 2004 moesten alle onderzoeken zijn afgerond die tot nieuwe aanklachten zouden leiden, eind 2008 alle processen in eerste aanleg en eind 2010 alle beroepszaken.

Eind 2004 stopte toenmalig hoofdaanklaagster Carla Del Ponte volgens afspraak met alle nieuwe onderzoeken. Al gauw werd echter duidelijk dat de tweede deadline - afronding van alle processen eind 2008 - niet gehaald zou worden. Tevens bleven hoge functionarissen van het tribunaal herhalen dat het tribunaal niet kan worden gesloten zonder dat Karadzic en zijn legerleider generaal Ratko Mladic zijn berecht.

Als Karadzic de komende dagen naar Den Haag komt, zal het maanden voorbereidingstijd kosten voordat zijn proces begint. Dat proces zal dan met hoger beroep naar verwachting jaren duren. De sluiting van het tribunaal eind 2010 lijkt daardoor onwaarschijnlijker dan ooit. De lidstaten van de VN zullen nog even in de buidel moeten blijven tasten, tenzij er een regeling wordt gevonden om het tribunaal met vrijwillige bijdragen verder te financieren zoals nu al gebeurt met het Speciale Hof voor Sierra Leone, dat ex-president Charles Taylor van Liberia in Den Haag berecht. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden