Duur aangekochte bordelen op Wallen zijn loden last

NV Stadsgoed, één van de grootste vastgoedbezitters in de Amsterdamse binnenstad, staat volgens deskundigen op omvallen. De dochter van corporatie Stadgenoot heeft enorme schulden, die niet worden gedekt door de waarde van haar vastgoed.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Stadsgoed heeft de afgelopen jaren in samenwerking met Amsterdam in het kader van Project 1012 voor tientallen miljoenen vastgoed in het centrum opgekocht, vooral bordelen. Zo werden voor 25 miljoen euro de bordelen van 'Dikke Charles' Geerts opgekocht en telde Stadsgoed 40 miljoen neer voor panden van de Barazaniclan. Voor de bordelen werd bovendien de top van de marktprijs betaald.

Die ongebreidelde kooplust, op instigatie van de inmiddels vertrokken wethouder Lodewijk Asscher, breekt Stadsgoed op, nu de vastgoedmarkt is ingezakt. In de jaarrekening 2011 staat dat Stadsgoed ruim honderd miljoen euro aan schulden heeft. Het vastgoedbezit wordt gewaardeerd op 95 miljoen.

De werkelijke waarde van het vastgoed ligt volgens deskundigen echter zo'n twintig miljoen lager: 75 miljoen.

Stadsgoed heeft bovendien een vordering op dochtermaatschappij Stadsgoed Monumenten BV van bijna 42 miljoen euro, waarnaar Stadsgoed vermoedelijk kan fluiten.

Als de banken de stekker eruit trekken, zou dat ook voor Amsterdam grote gevolgen hebben: de stad heeft bij de nv een lening uitstaan van ruim 50 miljoen.

Lees het hele artikel vandaag in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden