Dutchbatters gaan terug

HOOGHALEN - Twaalf Dutchbatters keren volgende week terug naar Sarajevo en Srebrenica. Ze willen daar met partners en familieleden delen hoe het daar was.De Bosnische moslim-enclave werd beschermd door Nederlandse militairen toen het gebied in de zomer van 1995 in Bosnisch-Servische handen viel. Vlak daarna werden naar schatting achtduizend mensen, merendeels mannen, vermoord.

De reis is georganiseerd door Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Volgens een woordvoerder is het de eerste gezamenlijke reis. Eerder keerde al wel een aantal individuele Dutchbatters terug om indrukken en ervaringen te verwerken.

Het herinneringscentrum heeft goede relaties met vele Dutchbatters en werkt sinds jaar vijf jaar samen met overlevenden van Srebrenica. Ondersteuning is er van Veteranen-Instituut en IKV Pax Christi. Ook een geestelijk verzorger maakt deel uit van het reisgezelschap.

De groep bezoekt onder meer de voormalige Dutchbat-compound in Potocari bij Srebrenica, het ziekenhuis en diverse locaties in de heuvels rondom het stadje, zoals een observatiepost van Dutchbat. Ook gaan ze naar de begraafplaats waar drieduizend slachtoffers van de genocide zijn begraven.

Overlevenden zullen hun verhaal vertellen aan de Dutchbatters, die ook in gesprek kunnen gaan met de vrouwen van Srebrenica. Dat gebeurt in het gebouw waarin de kazerne van Dutchbat in 1994 en 1995 was gevestigd en waar nu het lokale herinneringscentrum komt.

Van de twaalf Dutchbatters maakten negen deel uit van Dutchbat III, die de ondergang van de enclave meemaakte. De anderen zaten in Dutchbat I en II. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden