PlusColumn

'Dus jullie Peter is nationalist en voor kapitalisme?'

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

'Wij zijn zo trots op onze Marloes... dat ze heeft meegelopen met de klimaatdemonstratie. Dat politieke bewustzijn bij die kinderen... geweldig. Zo leren ze om niet alles te pikken! Dat vind ik hartverwarmend."

"Ja, snap ik. Onze Peter liep mee in een demonstratie voor meer nationalisme en oprecht kapitalisme... We waren erg trots ook."

"Pardon? Waar demonstreerde Peter voor?"

"Voor meer nationalisme en oprecht kapitalisme. Hijzelf liep met een bord 'Weg met de EU. Nederland voor de Nederlanders!' Hij was echt zeer... hoe zeg je dat... begeesterd."

"Dus... dus jullie Peter is een nationalist en voor het kapitalisme?"

"Nou, en hoe! Hij is zeer fanatiek, zeer betrokken. Hij was veel geëngageerder dan Ineke en ik destijds. Hij is nou folderen voor Thierry, en..."

"Voor Thierry?!"

"Ja, en hij heeft, als 14-jarige een brief geschreven aan Rutte omdat hij een wapenonder­neming wil beginnen. Gaat ­natuurlijk niet door, maar wel leuk, vinden wij."

"Maar... maar, dat kan toch niet! Hij is veertien!"

"Ja, net zo oud als Marloes toch?"

"Ja, maar... maar, onze Marloes is goed... Ik bedoel... die staat aan de goede kant. Begrijp je wat ik bedoel?"

"Aan de goede kant?"

"Nou ja, jij en Ineke zijn toch ook weldenkende mensen, jullie zijn onze buren hier op de gracht en Peter heeft altijd bij ons gespeeld en we hebben Ineke de nieuwe Ilja Pfeijffer cadeau gedaan en jou de nieuwe Grunberg geleend."

"Ja, klopt. En wij houden ook heel veel van Marloes. Ze hebben altijd zo leuk gespeeld, die kinderen. Ik weet dat je het niet zo mag zeggen, maar Marloes is een typisch meisje hè, en Peter een echte jongen."

"Pardon? Zo denken wij niet in dit huis! Wij doen niet aan stereotypen! En Marloes is waarschijnlijk lesbisch!"

"Sorry. Ja, Peter dacht al zoiets."

"Neem me niet kwalijk hoor, maar ik vind het heel vreemd als kinderen een soort fascistisch wereldbeeld hebben. Dan denk ik: waar komt dat vandaan?" "Wat bedoel je?"

"Kinderen hebben dat merkwaardige engagement echt niet van zichzelf."

"Maar jullie Marloes..."

"Wil je niet door me heen ­praten! Marloes kan zelfstandig denken! Peter natuurlijk ook, maar het is natuurlijk niet voor niets dat hij op de havo zit en Marloes op het gym. En dat ­bedoel ik niet naar. Maar... het is zoals het is. Ik schrik heel erg van jullie en Peter!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden