Schuim

Dus ik vraag: ‘Is dat daar werkelijk Victor Everhardt?’

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: het afscheid van wethouder Udo Kock.

Hans van der Beek.Beeld Artur Krynicki

In de Hermitage geeft Udo Kock afscheidshandjes. Zie ik dat goed? Twee meter naast hem staat zijn opvolger. Dat kun je kordaat noemen, maar ook dansen op een graf.

“Is dit de rij al?” vraagt een man in pak. Ik kijk om me heen en denk zeer waarschijnlijk van wel. De halve zaal bestaat inmiddels uit rij.

De man stelt zich voor als Han Polman, commissaris van de Koning in Zeeland en partijgenoot van Kock, maar ik ben nog altijd de aanwezigheid van Kocks opvolger aan het verwerken. De man moet nog worden goedgekeurd door de raad nota bene.

Dus ik vraag: “Is dat daar werkelijk Victor Everhardt?”

Ik wijs.

“Nee, nee,” zegt Polman. “Ik ken Victor goed. Dat is hem niet.” En om het in te wrijven: “Er zijn meer mannen met een grijs baardje.”

Ik ga zitten en googel. Nou, ik ken Everhardt alleen van een foto in de krant, maar ik snap mijn vergissing. Nu moet ik op hem afstappen ook.

Na een redelijk ongemakkelijk intro, ik vertel maar gewoon wat hier zojuist ook te lezen was, zegt Jeroen Verwoort: “Ja, bij mij in de raad zeiden ze ook al: ‘Ze hebben wel een knappe man gekozen.’”

Met de raad bedoelt hij de gemeenteraad van Velsen en ik ben dus niet helemaal gek in mijn hoofd.

Kock staat nog altijd in het midden van de zaal en geeft handje na handje.

Het woord is aan collega Sharon Dijksma. Er is al veel gezegd en geschreven over Kock. Dat hij zo’n geweldige financieel expert is en een snoeiharde werker, en hij heeft iets op orde gekregen van de Amsterdamse begroting. Dat alleen al blijkt een groot compliment waard.

Verder is hij een principieel man en een vechter. Dat weten ze nu ook in Den Haag, toen ze dachten het Marineterrein even terug te pakken.

Allemaal bekend, maar aan dat beeld wil Dijksma iets nieuws toevoegen. Zijn droge humor.

Kock was op het Kinderbeestfeest als locoburgemeester, met ketting en al, en hem werd gevraagd wat zijn lievelingsdier is. Dijksma zou dan altijd een sexy dier hebben genoemd, een tijger bijvoorbeeld.

De koe, zei Kock.

Er is een hoop voor te zeggen. Een efficiënt en productief dier, de koe.

Een schitterend beeld.

De laatste woorden van Kock: “Het was een eer en bijna altijd een genoegen.”

Die komt vast goed terecht, ergens op een ander koppijn­dossier. En ook daar gaat hij vakwerk verrichten en naasten tot wanhoop drijven met zijn intolerance for incompetence. Soms kijkt hij dan even moedeloos uit het raam, grazend.

Wat Afscheid wethouder Udo Kock
Waar Hermitage, Amstel
Wie Udo Kock, Sharon Dijksma, Simone Kukenheim, Marjolein Moorman, Touria Meliani, Marieke van Doorninck
Wanneer donderdag 17 oktober, 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans kan Udo Kock nu niet meer anders zien

Scheidend wethouder Udo Kock: “Het wethouderschap vereist een dikke huid en een vergevingsgezind thuisfront.” Met partner Calluna Euving en haar zus Erica.Beeld Hans van der Beek
Oud-wethouder Eric van der Burg en wethouder ­Marjolein Moorman: “Wij zijn altijd samen op de foto! Wij zijn een Schuimduo.”Beeld Hans van der Beek
Minister Ingrid van Engelshoven met wethouders ­Marjolein Moorman, Sharon Dijksma, Simone Kukenheim, Touria Meliani en Marieke van Doorninck. Beeld Hans van der Beek
Wethouders uit de regio: Floor Gordon (‘Zoals de zanger’, D66 Amstelveen), Marja Ruigrok (VVD Haarlemmermeer) en Herbert Raat (VVD Amstelveen).Beeld Hans van der Beek
De afdeling Economische Zaken: Nanette Schippers, Sietske van Tuin, Marius de Beij en Stan Kaatee: “Udo zei altijd: dit college kneiterlinks? Nee, want ik zit erin.” Beeld Hans van der Beek
Jeroen Verwoort, VVD-wethouder te Velsen en dubbelganger van Kocks opvolger, met Hülya Kat (D66-raadslid) en Frans van Drimmelen (Dröge & Van Drimmelen).Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden