PlusColumn

'Dus de tent heet nu Johan Cruijff Arena? Nee, hoho!'

Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Ik snap dus nooit wat een 'intentieovereenkomst' precies is. Ik bedoel: je bent het eens (dan kun je het aankondigen) of je bent het (nog) niet eens. Dan zeg je nog even niks.

Bij het niemandsland tussen die twee opties in stel ik me een oer­vervelend oord voor waar het altijd motregent, maar ik ben natuurlijk maar een simpele pummel.

Zo'n intentieovereenkomst, wat is daar precies de boodschap van? Witte rook? Of toch grijzige? 'We willen het allemaal wel, maar we gaan natuurlijk nog een potje klieren over details. Spannend.'

Wat zijn zakenmeneren er toch altijd goed in om elke vorm van romantiek met een grote jargonknuppel dood te meppen. Eerst een jaar hardop emmeren over mogelijke inkomstenderving ('Wat nou als er een grote sponsor komt?') en dan na een jaar komen aankakken met, jawel, een 'intentieovereenkomst'.

Dus de tent heet nu Johan Cruijff Arena? Nee, hoho, het vóórnemen is uitgesproken, want (citaat!) 'omdat de naams­wijziging vergaande consequenties heeft op mogelijke commerciële exploitatie van het stadion en tevens raakt aan de herijking van ­Stadion Amsterdam die in het kader van het deelnemingenbeleid van de gemeente wordt uitgevoerd' - en ergens daar raak ik de draad kwijt.

Alsof je je geliefde ten huwelijk vraagt en naar de familie mailt: 'Omdat een huwelijk gevolgen heeft voor financiële huishouding alsmede huisvesting en fiscaal-juridische status, waren wij genoodzaakt tot integrale overeenkomsten te komen alvorens naar buiten te treden. De komende maanden zullen de details nader worden uitgewerkt. Wij zijn ­ervan overtuigd dat we met dit principeakkoord recht doen aan onze onmetelijke liefde voor elkaar.'

In een recente column over Boer zoekt Vrouw in Het Parool citeerde Han Lips boer Olke, die bij nader inzien toch liever een vrouw wilde die hij eerder níet koos en zijn hartstocht als volgt verwoordde: "Misschien moeten we toch nog eens om de tafel gaan zitten."

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en het zojuist verschenen 101 dingen die je weten moet over Ajax. Iedere donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden