Durgerdammers boos over dijkbesluit

In Durgerdam is met verontwaardiging kennis genomen van de plannen om het dorp te beschermen tegen het wassende water door drie langgerekte golfbrekers in het IJmeer en een buitenwaartse versterking bij polder IJdoorn te plaatsen.

Beeld anp

De Alliantie, een samenwerkingsverband van Hoogheemraadschap Hollands Noor­derkwartier, Boskalis, en VolkerWessels, presenteerde woensdag zijn plannen voor de noodzakelijke dijkversterking bij Durgerdam.

Een plan dat onherstelbare schade toebrengt aan het beschermd historisch dorpsgezicht, zegt Yvonne Breedijk, voorzitter van de dorpsraad van Durgerdam. "Het is een regelrechte aanslag op cultuurhistorisch erfgoed, de natuur, het woongenot van de bewoners, en de schoonheid van het gebied," aldus Breedijk, die zegt totaal verrast te zijn door de voorstellen.

Participatietraject
"We hebben het gevoel dat we in het ootje zijn genomen. We hebben vanaf de zomer deelgenomen aan een participatietraject waar allerlei varianten zijn besproken. Uiteindelijk is gekozen voor de variant die door de bewoners als de meest schadelijke voor het gebied wordt beschouwd."

De verbazing van de dorpsraad wordt gedeeld door het bestuur van stadsdeel Noord, dat eveneens zegt 'verrast en overdonderd' te zijn. "Er is door veel mensen ontzettend veel tijd gestoken in het participatietraject," zegt een woordvoerder. "Het is belangrijk dat er dan wel wat met die inbreng gebeurt."

Namens De Alliantie laat manager Ine Watterreus weten zich de onvrede onder de bewoners te kunnen voorstellen. "Zij hebben veel tijd en energie gestoken in het overleg. Wij hebben te maken met allerlei verschillende belangen. Met deze variant kiezen we voor de balans."

Principebesluit
Het gaat om een principebesluit, voegt Waterreus daar nog aan toe. "We gaan de komende maanden opnieuw met alle betrokken partijen om tafel zitten om deze variant verder uit te werken. Maar dit is de denkrichting die in mei voor besluitvorming naar hoogheemraadschap en provincie gaat."

De dorpsraad van Durgerdam hoopt dat gemeente en provincie ingrijpen, en er bij het hoogheemraadschap op aandringen meer tijd te nemen voor de besluitvorming. Breedijk: "Er wordt al tien jaar gesproken over de dijkversterking. Er is geen enkele reden om nu er in enkele maanden tijd een variant doorheen te jagen."

De aanpak van de dijk bij Durgerdam maakt onderdeel uit van een groot project om de 33 kilometer dijk tussen Amsterdam en Hoorn te verbeteren. Grote delen van de dijk werden in 2006 afgekeurd. In 2021 moet de dijk weer op orde zijn.

De aanpak van de dijk bij Durgerdam maakt onderdeel uit van een groot project om de 33 kilometer dijk tussen Amsterdam en Hoorn te verbeteren Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden