Plus

Durgerdam wil meer tijd voor 'ingrijpende' beslissing over dijk

De dijk bij Durgerdam moet op de schop. Over de manier waarop moet volgende maand worden besloten. Veel te snel, vinden de bewoners van het dijkdorp.

De dijk bij de haven in DurgerdamBeeld Jean-Pierre Jans

Jaren, zegt voorzitter Yvonne Breedijk van de centrale dorpsraad van Landelijk Noord - en ze rekt het woord op tot ja-ha-ren om duidelijk te maken hoe lang die jaren wel niet duurden - hebben de bewoners van Durgerdam in de veronderstelling verkeerd dat de bestaande dijk tussen het dorp en het IJmeer zou worden versterkt door middel van een damwand. Informatieavonden, excursies, ateliers met deskundigen: altijd ging het over die damwand.

En nu, zegt Breedijk, anderhalve maand voor de knoop moet worden doorgehakt, liggen er plotseling twee varianten op tafel: een verbreding van de bestaande dijk en een nieuwe dijk in het water tussen Uitdam en Durgerdam. Nergens een damwand te bekennen. "En daar moeten we dan in een paar weken tijd, uitgerekend in de periode dat iedereen op vakantie is, een voorkeur over uitspreken. De bewoners voelen zich overvallen en voor het blok gezet."

Out of the box
Wim Bovendeur van Boskalis knikt begripvol en legt uit dat de variant met de damwand begin dit jaar uit beeld verdwenen is omdat de aanleg te veel risico's voor de woningen langs de dijk met zich mee zou brengen. "We hebben dat op de website geplaatst, maar kennelijk is dat niet voldoende geweest. De nieuwe variant van een dijk buitenom is juist out of the box bedacht om aan de bezwaren van de bewoners tegemoet te komen: geen schade, geen overlast."

Bovendeur is realisatiemanager van het samenwerkingsverband van hoogheemraadschap en aannemer, dat voor 2021 de 33 kilometer dijk tussen Hoorn en Durgerdam op orde moet zien te krijgen. Een stevige man die tijdens deze extra informatiemiddag voor de Durgerdammers, in de bruine kantine van watersportvereniging De Doordrijvers, zelf geregeld aan een verzwaard dijklichaam doet denken: de kritische vragen komen in golven op hem af, maar hij blijft opgewekt en onverstoorbaar.

Rotgevoel
"Ik begrijp het rotgevoel van de bewoners wel," zegt hij desgevraagd. "De dijk is afgekeurd. De wet zegt dat we iets moeten doen. Dat doen we niet voor de mensen in Durgerdam. Die wonen op de dijk. We doen het voor de miljoen mensen achter Durgerdam, onder wie de bewoners van Amsterdam. Die plukken er de vruchten van in de vorm van droge voeten, maar de Durgerdammers zitten met de hinder. Want voor welke variant we ook kiezen: de gevolgen voor het dorp zijn ingrijpend."

Bovendeur benadrukt dat alles op alles wordt gezet om de bewoners zo veel mogelijk tegemoet te komen. "We hebben bewust gekozen voor twee globale oplossingsrichtingen in plaats van met een kant en klaar voorstel. Als we eind september hebben gekozen voor een variant, gaan we die in detail uitwerken. Dan gaan we bij wijze van spreken kruipend over de dijk om in overleg met bewoners bij elke woning te zoeken naar de beste oplossing."

Plussen en minnen
Het samenwerkingsverband heeft geen uitgesproken voorkeur voor een variant, zegt de realisatiemanager. "We hebben een lijst opgesteld met twaalf criteria, variërend van archeologische, ecologische en culturele waarde tot de kosten en duur van de aanleg.

Beide varianten scoren ongeveer evenveel plussen en minnen. We willen de komende weken nog veel informatie ophalen bij de bewoners, en dan komen we eind september met een voorstel dat we ook weer met de bewoners gaan bespreken."

Uitstellen
De dorpsraad van Durgerdam heeft inmiddels brieven geschreven aan hoogheemraadschap en provinciebestuur met het verzoek om de keuze voor een variant uit te stellen.

"We hebben meer tijd nodig om de twee varianten te bestuderen," legt voorzitter Breedijk uit. "Of dat gaat lukken, weet ik niet. Ook bij die besturen is het momenteel reces. Het is in elk geval de afgelopen weken niet gelukt iemand telefonisch te spreken te krijgen."

Optie 1Beeld Laura Van Der Bijl
Optie 2Beeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden