Dure ontwerpfouten in het Marnixbad

Ontwerpfouten zorgen al sinds de verbouwing in 2006 voor problemen in het Marnixbad. Hierdoor is het onderhoud duurder dan verwacht. Stadsdeel Centrum moet bijspringen.

Het Marnixbad. Beeld anp
Het Marnixbad.Beeld anp

Het Marnix won in 2007 nog een architectuurprijs voor het ontwerp, maar juist daar liggen nu de problemen. 'Aan de buitenkant is niets te zien, maar binnen zijn toch dingen mis,' zegt floormanager Abdel Alkadi.

Onderzoek moet uitwijzen of de gebreken aan het gebouw aan het ontwerp te wijten zijn. Stadsdeel Centrum gaat hier wel van uit. Zo lieten tegels los omdat gipsplaten zijn gebruikt die niet tegen vocht bestand zijn. 'En het is hier natuurlijk altijd vochtig,' zegt Alkadi.

Ook werd het vaak veel te warm doordat de grote ramen het zonlicht niet goed tegenhouden. 'Het kwik komt soms boven de veertig graden uit, dat is natuurlijk niet volgens de Arbo-regels,' vertelt Alkadi. Het zwembad heeft vlak na de opening voor 50.000 euro folie op de ramen laten plakken, en dat is nu aan vervanging toe.

Beweegbare bodem
Het waterleidingstelsel van het gebouw was aanvankelijk niet opgewassen tegen de vele douches; daardoor was de waterdruk slecht. Nog steeds zijn er problemen met de beweegbare bodem van het bad, doordat de bedrading in de knoop raakt. 'Dan gaat er maar één kant omhoog,' zegt Aart-Jan van den Berg, directeur van Stichting Space, de uitbater.

Verder barsten soms rioleringsbuizen, omdat de verkeerde lijm is gebruikt. Alkadi: 'Er lag laatst poep en plas in het fitnesscentrum dat ook in dit gebouw zit. Het stonk dagen.'

Veel van de problemen zijn inmiddels door de stichting opgelost. 'Ik wil niet dat bezoekers er last van hebben, dus we doen er altijd zo snel mogelijk wat aan,' zegt Van den Berg. In principe hoort de exploitant dit ook zelf te doen, maar er dienen zich steeds nieuwe problemen aan.

Daarom is het stadsdeel gisteren een onderzoek begonnen om te kijken welke problemen met de structuur van het gebouw te maken hebben. Als deze bekend zijn, worden die op kosten van de gemeente opgelost. Daarna wordt opnieuw vastgesteld welk onderhoud voor de gemeente is, en wat voor de stichting.

Het Marnix heeft dit het liefst zo snel mogelijk geregeld. Alkadi: 'Wij willen een schoon en veilig zwembad blijven voor de vijftienhonderd mensen die hier dagelijks komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden