Dure olie impuls voor biobrandstof

AMSTERDAM - De torenhoge olieprijs versnelt de grootscheepse invoering van schone alternatieve brandstoffen. De lobby voor duurzame energie glundert.Terwijl Nederland zucht onder de hoge verwarmingskosten en benzineprijzen, wrijven energiedeskundigen in hun handen. Door de hoge olieprijs worden schone brandstoffen in snel tempo een goed alternatief.

André Faaij, van de Universiteit Utrecht en specialist in biobrandstoffen, maakt zich geen seconde druk om de torenhoge olieprijs. Volgens hem neemt de druk om alternatieven op de markt te brengen toe. ''De hoge olieprijs geeft de ontwikkeling van biobrandstoffen juist een gigantische impuls.''

De tijd is volgens hem rijp voor grootschalige productie van biobrandstoffen uit gras, hout en afvalmateriaal, de zogenoemde tweede generatie.

Ook Peter Goedvolk, directeur van Argos Oil, dat biobrandstoffen verkoopt, kan het moeilijk ontkennen: ''Het komt ons niet slecht uit. Zo'n hoge olieprijs zet de deur verder open voor alternatieven.''

Hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders is eveneens te spreken over de dure olie. Hij wijst erop dat nu al jaarlijks vier procent brandstof wordt bespaard. Als superefficiënt met energie wordt omgegaan, kan Nederland toe met een derde van zijn huidige verbruik.

Ook windenergie spint garen bij dure olie. Als de prijs blijft stijgen, concurreren windmolenparken volgens Reijnders binnen een paar jaar al met fossiele brandstof.

''Zonne-energie kan ook snel rendabel worden en tegen 2015 concurreren met kolencentrales.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden