Dure huiswerkklas steeds voller

Het aantal huiswerkinstituten in Amsterdam voor studiebegeleiding of bijlessen is de laatste jaren flink toegenomen. Vooral na de kerst hebben zij het druk. De instituten worden vooral bevolkt door leerlingen van havo en vwo. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra Beeld
Het aantal huiswerkinstituten in Amsterdam voor studiebegeleiding of bijlessen is de laatste jaren flink toegenomen. Vooral na de kerst hebben zij het druk. De instituten worden vooral bevolkt door leerlingen van havo en vwo. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra

AMSTERDAM - Middelbare scholen in Amsterdam sturen leerlingen met minder goede prestaties steeds vaker door naar peperdure huiswerkinstituten. Bij sommige van deze commerciële instituten, die tot vijfhonderd euro per maand kosten, is sprake van belangenverstrengeling doordat zij banden hebben met de school.

Lodewijk Asscher, wethouder van Onderwijs, vindt dat iedereen recht heeft op huiswerkbegeleiding. ''Ik heb geen bezwaar tegen deze instituten, maar ik vind wel dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn, en niet alleen voor de elite. Onderwijs is zo belangrijk. Ook een jongen of meisje dat geen rijke ouders heeft, heeft recht op hulp.''

Het aantal huiswerkinstituten in Amsterdam voor studiebegeleiding of bijlessen is de laatste jaren flink toegenomen. Vooral na de kerst hebben zij het druk. De instituten worden vooral bevolkt door leerlingen van havo en vwo.

Op het Barlaeus Gymnasium gaat inmiddels één op de acht leerlingen naar een huiswerkinstituut, en na de kerst zelfs een op de vijf. Het gymnasium verhuurt zelfs leslokalen aan een huiswerkinstituut. ''Sommige leerlingen kunnen niet plannen en overzien het werk niet. Het is dan aan de ouders of ze ingaan op ons advies voor een huiswerkinstituut. Zij betalen ervoor,'' aldus conrector Zoë Kwint.

Op het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) gaan één tot twee kinderen uit elke klas naar een huiswerkinstituut, waar maandtarieven tussen de tweehonderd euro (voor 45 minuten studiebegeleiding per week) en ruim vijfhonderd euro (voor drie dagen per week) worden gevraagd.

Eén van de huiswerkinstituten waar het MLA mee werkt, is opgezet door een oud-schoolleider en oud-docent. ''Voor ons handig. Zij kennen de school,'' aldus conrector Peter Romein van het MLA.

De Inspectie van het Onderwijs heeft dit onderwerp niet op het 'werkplan' staan, zegt Jan-Willem Swane. ''Het is de vraag is waar de toename van het aantal leerlingen op huiswerkinstituten door wordt veroorzaakt. Is het door het ontbreken van de kwaliteit van een school of komt het door de rol van de ouders die zich minder bezighouden met het huiswerk van de kinderen? Wij weten het niet. En we houden ons er ook niet mee bezig of dit een wenselijke ontwikkeling is.''

''Wij houden toezicht op de scholen. Zij moeten voldoende kwaliteit leveren. Want het mag natuurlijk niet zo zijn dat men doorverwijst omdat de kwaliteit op school te laag is. '' (HANNELOES PEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden