Dure appartementen in voormalig socialistisch bolwerk PvdA

Het partijbureau van de PvdA aan de Tesselschadestraat in Amsterdam staat voor lange vergaderingen en zware onderwerpen. Boven zetelden de partijvoorzitters, Koos Vorrink, André van der Louw (Nieuw Links) en Ien van den Heuvel. Maar nu komen er, op de plek die eens de bakermat van het socialisme was, peperdure appartementen.

Het voormalig partijbureau op de Tesselschadestraat 31Beeld Koolhoven & Partners

Ontwikkelaar Lapidus Holding van vastgoedondernemer Klaas Hummel ontwikkelt er zeven luxe appartementen. Ze worden nog eind dit jaar opgeleverd. Eén appartement is verkocht, de andere zeven worden verhuurd.

Over de prijs hult de ondernemer, die zijn loopbaan begon bij ABN Amro en werkte bij onder andere Aegon en Rodamco, zich nog in stilzwijgen. Behalve in het centrum van de stad is Lapidus ook actief met projecten in Zuidoost. Verder ontwikkelt de holding woningen en winkels in Europa, en belegt de maatschappij hierin. De Tesselschadestraat is een prestige-object van Lapidus.

Ongetwijfeld hebben de socialisten in hun stoutste dromen nooit kunnen bedenken dat het partijkantoor in handen van de superrijken zou komen. Hier vielen de zweetdruppeltjes immers talrijk in het belang van de arbeider en de verheffing van het volk.

Het Vrije Volk
Amsterdam was een bolwerk van de socialisten. Ooit bestond er een gevoelige hotline tussen de Tesselschadestraat 31 en het Hekelveld in Amsterdam. Op de eerste locatie huisde het partijbureau van de PvdA. Op de tweede Het Vrije Volk, rond 1956 de grootste krant van Nederland met driehonderd verslaggevers in vaste dienst. Geen van de driehonderd ontsnapte aan de lange arm van het partijbureau.

Bekend is het voorval dat minister Ko Suurhoff, tevens oud-lid van de Amsterdamse gemeenteraad, in de jaren vijftig volksgezondheid in zijn portefeuille had en een van de allereerste campagnes tegen roken startte. De chefnacht van Het Vrije Volk wist snel een smoeltje van de bewindsman bij het stuk te zetten. Toen de partijbonzen op zaterdag de krant open sloegen was het partijkantoor te klein. Suurhoff stond rokend op die foto. De eindredacteur moest de maandag erop, nadat men vanuit de Tesselschadestraat verhaal kwam halen, het voorval bijna met ontslag bekopen.

Het partijkantoor was onder meer de kraamkamer van het roemruchte kabinet Den Uyl, dat eigenlijk weer het gevolg was van de opmars van Nieuw Links.

Herengracht
Het kantoor van de landelijke partijkrant werd in 1970 gesloopt. Het partijbureau verhuisde rond 1980 van de Tesselschadestraat naar de Nicolaas Witsenkade. Dat was voor de oude partijtijgers wel een dingetje.
Het partijbureau was immers behuisd in een van de mooiste stadsvilla's met veel ambachtelijk timmerwerk die Amsterdam kent. Het pand dateert van 1885. Het was gebouwd naar ontwerp van Jos Cuypers, waar volgens ingewijden ook vader Pierre zich tegenaan bemoeid zou hebben.

Bij de PvdA wordt momenteel alweer naar de volgende verhuizing gekeken. Partijvoorzitter Hans Spekman heeft aangekondigd het kantoor aan de Herengracht 54 te verhuizen naar een meer gewone wijk, zoals Bos en Lommer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden