Dura Vermeer tekent overeenkomst met Schiphol voor Lelystad Airport

Bouwer Dura Vermeer heeft een overeenkomst met luchthavenbedrijf Schiphol Group getekend voor de aanleg en het meerjarig onderhoud van de infrastructuur van het nieuwe vliegveld van Lelystad.

Dura Vermeer begint in januari 2017 met de bouwwerkzaamheden. Beeld anp
Dura Vermeer begint in januari 2017 met de bouwwerkzaamheden.Beeld anp

Financiële details zijn niet naar buiten gebracht, maar Schiphol noemde vorig jaar al een investeringssom van 90 miljoen euro. De opdracht omvat het ontwerp, de bouw en gedurende vijftien jaar het onderhoud van de start- en landingsbaan, taxibanen, platformen, toegangswegen en parkeerterreinen.

Dura Vermeer begint in januari 2017 met de bouwwerkzaamheden. Komend jaar wordt het ontwerp uitgewerkt en de uitvoering voorbereid. De eerste passagiersvlucht moet in 2018 op Lelystad Airport landen. De capaciteit neemt daarna geleidelijk toe tot 45.000 vluchten en 6,7 miljoen passagiers per jaar.

Korte vluchten
Lelystad Airport moet op termijn vooral korte tot middellange vakantievluchten gaan overnemen van Schiphol. De Amsterdamse luchthaven kan dan meer capaciteit inzetten om zijn rol als internationaal luchtvaartknooppunt veilig te stellen. Dat betekent meer ruimte voor KLM en haar samenwerkingspartners.

Desondanks behoort KLM tot de belangrijkste critici van de uitbreidingsplannen in Lelystad. Net als veel andere gebruikers vindt de luchtvaartmaatschappij dat Schiphol voorlopig beter in de eigen infrastructuur kan blijven investeren. De groei van het luchtverkeer is niet dusdanig dat al in 2018 extra capaciteit in Lelystad nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden