Dunya & Desie ****

Regie: Dana Nechushtan
Met: Maryam Hassouni, Eva van de Wijdeven

Altijd riskant om van een tv-serie een speelfilm te maken, maar bij Dunya & Desie pakt het goed uit. De twee vriendinnen uit Amsterdam-Noord leren in de feelgoodmovie in Marokko wijze levenslessen.

Vier jaar geleden verdween de succesvolle en bekroonde jeugdserie Dunya en Desie van de televisie.

Voor wie de serie niet kent: hij ging over twee meiden uit tegengestelde milieus. Dunya groeide op in een Nederlands-Marokkaans gezin en Desie bij haar alleenstaande moeder. De twee hadden genoeg problemen - school, ouders, vriendjes - maar hun onverwoestbare vriendschap overwon alles. Aan het einde van de serie gingen beiden hun eigen weg, maar de speelfilm Dunya & Desie brengt ze weer samen. De meiden zijn achttien en lopen tegen nieuwe problemen op.

Dunya (Maryam Hassouni) studeert natuurkunde, maar dreigt te worden uitgehuwelijkt aan een achterneef in Marokko. Ze voelt er niets voor, maar gaat toch met haar ouders mee naar Marokko om kennis te maken.

Desie (Eva van de Wijdeven) heeft een ander probleem. Ze werkt bij een kapper, met wie ze een relatie heeft, maar wordt zwanger van een rijschoolleraar (Tygo Gernandt). Haar moeder (Christine van Stralen), die een nieuwe vriend heeft (Theo Maassen als goedaardige onnozelaar), dringt aan op abortus, maar Desie twijfelt. Omdat ze van haar jaren geleden naar Marokko verdwenen vader wilt weten of zij een gewenst kind was, reist ze naar Marokko. Ze komt Dunya tegen, die haar helpt met de zoektocht. Zoals het hoort in een roadmovie, leren de twee vriendinnen onderweg wat ze willen met hun leven.

Scenarist Robert Alberdingk Thijm en regisseur Dana Nechushtan stellen veel aan de orde met Dunya & Desie, waarin Hassouni en Van de Wijdeven hun innemende personages met flair spelen, maar houden de toon licht. Meer dan een realistisch drama over sociale en multiculturele perikelen is de film een modern sprookje over vriendschap.

Soms voelt dat als een beperking - de kwesties abortus en uithuwelijking worden gemakzuchtig opgelost, zodat niemand voor het hoofd wordt gestoten - maar vaker voelt het vermijden van loodzwaar Nederlands filmrealisme als een opluchting. Het plezier spat van de film, die geestige details bevat. U kunt uw haar laten knippen in kapsalon Coupe Noord en leren autorijden bij rijschool Pim Pam Pet. Taalgrapje van eigenaar Pim.

Het belangrijkste is dat we ons over Dunya en Desie geen zorgen hoeven te maken. De levenslustige meiden redden zich wel. (JOS VAN DER BURG)

Trailer
Website

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden