Dunkin' Donuts én New York Pizza op de Ferdinand Bol

De strijd om Ferdinand Bolstraat 53 is gestreden: op de plek waar eerder New York Pizza door de gemeente werd geweerd opent komende week Dunkin' Donuts. En op nummer 64 opent de pizzaketen binnenkort alsnog een vestiging.

null Beeld anp
Beeld anp

Op de strategische locatie, tegenover de uitgang van de Noord/Zuidlijn bij de Albert Cuyp, wilde New York Pizza vorig jaar al een vestiging openen. Omdat het volgens stadsdeel Zuid een fastfoodconcept betrof werd die vergunning geweigerd - een beslissing die begin dit jaar standhield bij de Raad van State.

Een aanvraag van Dunkin' Donuts werd in juni geweigerd vanwege dezelfde reden, maar is deze week alsnog verstrekt. "Ik weet dat sommige bewoners hier niet blij mee zijn, maar de ondernemer heeft de formule aangepast en voldoet nu aan de regels," zegt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel. "Het is dan niet aan de overheid om te bepalen welke ondernemer wel en niet welkom is."

De achtste Amsterdamse vestiging van Dunkin' Donuts gaat aanstaande woensdag open. "Het was eigenlijk een vrij simpele aanpassing die we moesten doen," zegt ondernemer Roberto Fava, die de Amerikaanse keten vorig jaar naar Nederland haalde.

"Er zijn meer tafels en stoelen bijgekomen en alles wat we serveren kan nu ook binnen genuttigd worden in glaswerk en porselein. Daardoor voldoen we aan alle voorwaarden. We zijn geen fastfoodketen, maar gewoon een banketbakkerij, met een koffiehoek en een ijssalon."

Type 4
Op het pand zit de bestemming 'horeca type 4', wat betekent dat restaurants, lunchrooms, koffiehuizen en ijssalons welkom zijn. Voorheen zat op deze plek bijvoorbeeld een lunchroom van Van Dobben.

De Dunkin' Donuts in de Pijp is voorlopig de laatste in de stad, zegt Fava. "Alle verzorgingsgebieden zijn nu voorzien. Buiten Amsterdam gaan we gewoon door met de uitbreiding."

Keuze genoeg
Met de opening van Dunkin' Donuts zijn er nu vier grote ketens gevestigd aan het plein op de hoek van de Ferdinand Bolstraat en de Albert Cuypstraat. Op de andere hoeken zitten vestigingen van McDonalds, Starbucks en Bagel & Beans. En voor wie toch meer trek in pizza heeft: binnenkort opent er aan het plein, in een voormalige patatzaak, alsnog een vestiging van New York Pizza.

"We hadden eigenlijk al open moeten zijn, het is een kwestie van dagen," zegt New York Pizza-CEO Philippe Vorst. "We hebben geprocedeerd met de gemeente om op de hoek waar nu Dunkin' Donuts komt open te gaan, maar dat lukte niet. Toen kwam er gelukkig een bedrijf met de juiste vergunning, er vlak tegenover, te koop die we over hebben genomen. Ik vind het heel leuk dat het is gelukt om, door bezig te blijven en te ondernemen, toch nog op die plek open te kunnen gaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden