Duizenden zadeldekjes op Gelderlandplein, ondanks verbod

Lekker dan: word een winkelcentrum beloond voor de inzet om de boel schoon te houden, besluit het verantwoordelijke keurmerk dat te vieren met de verspreiding van een heleboel plastic zadelhoesjes waarvan bekend is dat ze vrijwel altijd als zwerfvuil op straat terechtkomen. 

Een schoonmaker gaat een extra rondje maken om het Gelderland­plein om zwerfhoesjes op te ruimen. Beeld .
Een schoonmaker gaat een extra rondje maken om het Gelderland­plein om zwerfhoesjes op te ruimen.Beeld .

En dat niet alleen, de gemeente geeft ze er nog toestemming voor ook. Nog sterker: Amsterdam betaalt mee, op voorwaarde dat het gemeentelijke logo duidelijk zichtbaar is op het zadeldekje.

Het draait allemaal om een actie rond het Groot Gelderlandplein, die eerder deze week een kennelijk prestigieuze vierde ster kregen van het keurmerk Veilig Ondernemen. Om dat luister bij te zetten, werd besloten tot de verspreiding van enkele honderden zadeldekjes. Tot ergernis van omwonenden.

Verboden
Voor alle duidelijkheid: dergelijke acties mogen niet. Verspreiden van zadelhoesjes is in Amsterdam verboden. Ze gelden, net als bijvoorbeeld flyers, als ongewenst. Volgens de website van de gemeente: 'Daar kunt u ook geen ontheffing voor krijgen.'

Goudkleurig zijn ze en 'schoon en veilig' staat erop. Daaronder, vrij pontificaal, is ook het logo van de gemeente te zien: de drie andreaskruisen. Volgens Simone de Geus van Kroonenberg Groep, de eigenaar van Gelderlandplein, is er niets aan de hand.

"Het initiatief voor deze actie ligt bij de werkgroep KVO, namens hen heeft de winkelstraatmanager afspraken over gemaakt met de gemeente. Omdat wij als eigenaar het initiatief ondersteunen hebben wij gezorgd dat een schoonmaker een extra rondje maakt om het Gelderlandplein om eventuele zwervende hoesjes op te ruimen." Tegelijk, benadrukt De Geus, is het allemaal met toestemming van de gemeente tot stand gekomen. "

Voor deze keer
Ze zeiden: het mag eigenlijk niet, maar voor deze keer mag het wel. Ze hebben er zelfs subsidie voor gegeven, op voorwaarde dat hun logo ook duidelijk zou worden vermeld."

Stadsdeel Zuid bevestigt in een eerste reactie de gang van zaken. Een woordvoerder zegt: "Het lijkt er inderdaad op dat we aan deze actie hebben meebetaald. Als dat inderdaad het geval is, dan was dit de eerste maar zeker de laatste keer."

Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren neemt het hoog op. "Het is om moedeloos van te worden dat bedrijven gewoon doorgaan met dit soort acties. Daar moet stevig op gehandhaafd worden en daar ga ik onmiddellijk vragen over stellen. Dat de gemeente toestemming heeft gegeven en zelfs meebetaald, is werkelijk schandalig."

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden