Duizenden woningen niet genoeg om bevolkingsgroei in de stad op te vangen

De bouw van duizenden nieuwe woningen in de komende jaren zal niet voldoende zijn om de groei van de Amsterdamse bevolking op te vangen. Daardoor zullen meer Amsterdammers hun heil zoeken in andere gemeenten dan er mensen van buiten zich in Amsterdam zullen vestigen.

Zelfbouwwoningen op IJburg Beeld Floris Lok

Dit voorspelt de gemeentelijke afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek in het vanmiddag gepresenteerde Jaarboek Amsterdam in cijfers. Nu kent de stad nog een vestigingsoverschot: er verhuizen meer mensen uit andere gemeenten naar de hoofdstad dan andersom.

Veel buitenlanders
Het aantal Amsterdammers zal in de komende jaren sterk blijven toenemen en doorgroeien van de huidige 822.000 inwoners naar ruim 871.000 in 2020. Dat heeft te maken met natuurlijke groei - meer geboorte dan sterfte - en een groot aantal mensen uit het buitenland dat zich in Amsterdam vestigt, ruim vierduizend mensen per jaar.

Op basis van deze prognose is het woningbouwprogramma voor de komende jaren naar boven bijgesteld, met een piek van 4500 nieuwe woningen in 2017. Toch zal dat niet voldoende zijn om alle nieuwe inwoners te huisvesten, valt in het jaarboek te lezen.

Goed jaar voor hoteliers
Hotels in Amsterdam hebben het afgelopen jaar niet te klagen gehad. Het aantal overnachtingen van zowel buitenlandse als binnenlandse gasten is in 2014 met 11 procent toegenomen.

Daarmee is Amsterdam één van de meest bezochte steden in Europa. Alleen Venetië en Florence tellen meer overnachtingen per inwoner, blijkt uit het jaarlijkse statistische overzicht van de gemeente Amsterdam. De 421 hotels ontvingen vorig jaar 6,7 miljoen gasten, die samen goed waren voor 12,5 miljoen hotelovernachtingen.

Steeds meer Amsterdammers er bij, vooral vrouwen

In Amsterdam wonen meer vrouwen dan mannen. Opvallend is volgens de gemeente 'het grote overschot aan autochtone vrouwen tussen de 20 en 25 jaar' in de stad. Op elke honderd mannen in die categorie zijn er 145 vrouwen. Vooral jonge vrouwen komen naar de hoofdstad om te studeren. Onder niet-westerse allochtonen zijn er ongeveer evenveel jonge mannen als jonge vrouwen.

De verwachting is dat het aantal Amsterdammers de komende jaren onverminderd zal groeien. In 2020 telt Amsterdam naar schatting 871.000 inwoners. Oorzaken zijn het geboorteoverschot en een verwachte groei van het aantal buitenlandse migranten.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden