Duizenden websites doen mee aan protest tegen 'schaamteloze spionage' NSA

In de Verenigde Staten worden vandaag - op onafhankelijkheidsdag - vele protesten georganiseerd tegen de grootschalige spionagepraktijken van de geheime dienst NSA en voor het herstel van het vierde amendement van de grondwet: 'Het recht van de mensen om veilig te zijn in hun persoon, huizen, documenten en bezittingen tegen onredelijke doorzoekingen en inbeslagnames'.

Heleen van Lier
De anti-NSA-campagne op de website 4Chan. Beeld 4Chan
De anti-NSA-campagne op de website 4Chan.Beeld 4Chan

Grote internetdiensten als Reddit, Mozilla, WordPress, BoingBoing, Cheezburger en 4chan steunen de protesten, die bestaan uit onder meer petities, e-mails naar politici en protesten op straat. Het is volgens de initiatiefnemers het grootste internetprotest sinds het succesvolle protest tegen SOPA begin 2012. Toen gingen vele websites op zwart als protest tegen een aantal omstreden internetpiraterijwetten.

Grondwet
De Internet Defense League, een groep van 30 duizend internetactivisten en internetdiensten, hebben de 'Restore The Fourth'-campagne opgezet, waarmee ze herstel van het vierde amandement van de Amerikaanse grondwet eisen: 'Het recht van de mensen om veilig te zijn in hun persoon, huizen, documenten en bezittingen tegen onredelijke doorzoekingen en inbeslagnames'.

Duizenden websites tonen vandaag pop-ups en banners die verwijzen naar een campagnewebsite. Hier worden sympathisanten opgeroepen om geld te doneren voor anti-NSA televisiespotjes, om politici te bellen om hun ongenoegen te uiten, om een brief te sturen naar de Senaat of om te participeren in één van de 75 protesten in Amerikaanse steden. Ook kunnen ze zelf een banner plaatsen op hun website en kunnen ze hun steun uiten via sociale media.

Schaamteloos
De NSA-programma's die klokkeluider Edward Snowden aan het licht bracht zijn volgens de Internet Defense League 'schaamteloos, ongrondwettelijk, en hebben een nadelig effect op vrije meningsuiting en de persvrijheid wereldwijd'. 'Je kunt niet verwachten dat we niet terugvechten als de privacy van mensen wordt genegeerd en op dagelijkse basis inbreuk wordt gemaakt op hun persoonlijke leven.' De Internet Defense League eist dat de vrijheid en privacy van burgers wordt hersteld.

Mozilla is één van de aanjagers van het protest. De nonprofit-organisatie achter de webbroser Firefox, die heeft niet deelgenomen aan het NSA-programma PRISM, startte een paar weken geleden de website StopWatching.us. Al ruim een half miljoen personen en organisaties hebben de open brief van Mozilla naar de regering van de Verenigde Staten ondertekend, waaronder grondlegger van het World Wide Web Tim Berners-Lee, activist en kunstenaar Ai Weiwei, acteur John Cusack en organisaties als American Library Association, Greenpeace USA en de Occupy Wall Street-beweging.

Illegaal
In de brief wordt de Amerikaanse regering verzocht om vast te houden aan het vierde amendement en te erkennen dat het monitoren van internetactiviteit en telefoongegevens van Amerikaanse burgers illegaal is.

Ook moeten ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de spionagepraktijken ter verantwoording worden geroepen en schendingen van het vierde amendement moeten voor de rechter worden gebracht, aldus de open brief. Daarnaast wordt verzocht om een speciale onderzoekscommissie die de precieze omvang van de spionagepraktijken moet openbaren en een advies moet opstellen om de ongrondwettelijke praktijken te beëindigen.

Opvallend is dat internetdiensten zoals Google en Facebook niet meedoen aan het PRISM-protest. Zij stonden hun gegevens af aan de NSA, omdat zij daar 'wettelijk toe verplicht waren' als Amerikaanse diensten. Hierdoor kon de NSA de e-mails en privéberichten van miljoenen gebruikers van deze diensten opslaan en analyseren.

Een afbeelding die via sociale media gedeeld kan worden. Beeld Internet Defense League
Een afbeelding die via sociale media gedeeld kan worden.Beeld Internet Defense League

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden