Duizenden uren migranten-tv straks digitaal beschikbaar

Duizenden uren aan archiefmateriaal van de Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) komt binnenkort digitaal beschikbaar via het Amsterdams Stadsarchief. Daartussen zijn ook beelden te vinden van piepjonge medewerkers als Ahmed Aboutaleb, Prem Radhakishun en Noraly Beyer.

Door Patrick Meershoek
Ahmed Aboutaleb als presentator in de jaren 80. Beeld MTNL
Ahmed Aboutaleb als presentator in de jaren 80.Beeld MTNL

MTNL maakte programma's van 1984 tot 2013 en zond in de vier grote steden uit via de lokale omroep. Aanvankelijk waren de uitzendingen gericht op de eerste generatie gastarbeiders: informatieve programma's met een Nederlandse ondertiteling.

Vanaf de jaren negentig gingen de makers zich steeds meer richten op belangrijke actualiteiten voor migranten, en werd bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de opkomst van de Centrum Democraten. De voertaal van de programma's was toen Nederlands.

Bron voor onderzoek
De digitalisering van de programma's gebeurt in samenwerking met de gemeentelijke archieven in Rotterdam, Den Haag en Utrecht en het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum, vertelt Mirjam Brouwer namens het Amsterdamse Stadsarchief.

Brouwer noemt het materiaal een bijzondere bron voor onderzoekers: "De uitzendingen geven een prachtig tijdsbeeld. Gelukkig zijn de maker zuinig geweest op het materiaal. Toen duidelijk werd dat MTNL het niet lang meer zou maken, is veel energie gestoken in het archiveren."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden