Duizenden oud-zorgmedewerkers willen bijspringen in de overbelaste zorg

Overal in het land melden zich oud-zorgmedewerkers om bij te springen in de overbelaste zorg. Volgens RegioPlus, dat de komende periode de match tussen verpleegkundigen en instellingen tot stand brengt, gaat het inmiddels al om meer dan 4000 zorgmedewerkers en verpleegkundigen.

Beeld ANP

RegioPlus, het samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn, heeft inmiddels 6000 aanmeldingen gekregen van oud-zorgmedewerkers. Volgens Arjan Huijsmans van de organisatie, die werkt aan een database met dergelijke medewerkers, hebben zich 6000 mensen gemeld. “Maar daar zitten dubbelingen bij, ik verwacht dat we uitkomen op ongeveer 4000 nu.”

Volgens Huijsmans is er veel animo onder oud-verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. “We hebben nog niet iedereen direct nodig, maar het is goed te weten dat er een groeiende groep mensen met veel ervaring is, die we eventueel zouden kunnen gaan inzetten.”

Overbelaste zorg

De herintreding van oud-zorgmedewerkers kwam aan het rollen na een oproep van artsenorganisatie KNMG. Zij stelden dat de druk op de overbelaste zorg inmiddels zo hoog is dat de regels omtrent registratie tijdelijk moeten worden versoepeld om mensen in staat te stellen een bijdrage te leveren.

‘Om levens te redden is het nodig dat er tijdens de coronacrisis tijdelijk wat soepeler wordt omgegaan met de Wet BIG. Ook coassistenten en gepensioneerde artsen die niet meer BIG-geregistreerd zijn, moeten onder bepaalde voorwaarden kunnen worden ingezet,’ schreef KNMG-voorzitter René Héman op de site. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft laten weten open te staan voor het initiatief, mits mensen niet te lang met hun werk zijn gestopt.

Nood breekt wet, schrijft Héman ook. ‘Als er straks echt te weinig zorgpersoneel is, ben je blij als je geholpen wordt door bijvoorbeeld een gepensioneerde arts, die misschien niet meer praktiserend is, maar wel heel veel ervaring heeft. Of door een bijna afgestudeerde geneeskundestudent, die ruime ervaring heeft opgedaan tijdens zijn stageperiode. Deze versoepeling kan levens redden in een noodsituatie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden