Duizenden onderscheidingen tijdens Lintjesregen

Het regent dinsdag niet alleen hagelstenen, maar ook lintjes. Duizenden mensen krijgen in de ochtend een lintje ter gelegenheid van Koningsdag.

Wil je een lintje? Geduld is een schone zaak. Beeld ANP
Wil je een lintje? Geduld is een schone zaak.Beeld ANP

De volledige lijst wordt om 12.00 uur bekendgemaakt. Veel gemeenten maken een feest van de uitreiking, met een zaal vol nietsvermoedende 'decorandi' omringd door trotse familieleden en vrienden.

Het aantal uitgedeelde lintjes is sinds 2010 jaar op jaar gedaald. Vorig jaar kregen 2.838 mensen een koninklijke onderscheiding, het jaar ervoor waren het er 3.155.

Geduld
De lintjesregen is altijd op de ochtend van de laatste werkdag voor Koningsdag. Iedereen kan een lintje aanvragen voor iemand die iets bijzonders voor de maatschappij heeft betekend.

Daarna is geduld een schone zaak, want de hele procedure neemt zo'n twee jaar in beslag. Achtereenvolgens buigen de burgemeester, de Commisaris van de Koning, de Kapittel voor de Civiele Orden en de minister van het betrokken ministerie zich over de kwestie. Als de Koning en de minister het Koninklijk besluit hebben ondertekend, is het eindelijk zover en mag het lintje worden opgespeld.

Volk
Het huidige decoratiestelsel bestaat als sinds 1815. In 1965 werd besloten dat er behoefte was aan een modernisering. De lintjes moesten meer 'van het volk' worden: het krijgen van een lintje, en ook de 'graad' (de hoogte van de onderscheiding), moest niet samenhangen met de maatschappelijke status van de ontvanger.

De decoraties moesten bovendien 'evenwichtig' gespreid worden over alle lagen van de bevolking en er moest meer waardering komen voor vrouwen, het vrijwilligerswerk en minderheidsgroeperingen. Na bijna dertig jaar van discussie in verschillende commissies ging het decoratiestelsel in 1994 eindelijk echt op de schop. De herziening werd bij wet geregeld.

Het duurde nog twee jaar voordat de herziene decoraties opgespeld werden. Sinds 1996 heeft de Orde van Oranje-Nassau zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Tot op de dag van vandaag worden deze onderscheidingen opgespeld, hoewel de eerste vier zelden uitgedeeld worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden