Duizenden moslims Centraal-Afrikaanse Republiek ontvlucht

Bijna 9.000 mensen, vooral moslims, zijn de voorbije tien dagen de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) ontvlucht richting Kameroen. Dat meldt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties HCR. Volgens recente berichten werden in de CAR twee soldaten van de Afrikaanse vredesmacht doodgeschoten.

Redactie
Duizenden moslims vluchten vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Kameroen. Beeld ap
Duizenden moslims vluchten vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Kameroen.Beeld ap

Volgens Fatoumata Lejeune-Kaba van de HCR zijn sinds het begin van de huidige conflicten in totaal al meer dan 20.000 vluchtelingen van de CAR naar Kentzou gevlucht, een stad in het oosten van Kameroen. De helft van de 8.762 personen die daar nu door de HCR geregistreerd werden, zijn Centraal-Afrikanen. De andere helft zijn Tsjadiërs, Kameroeners, Nigerianen en Malinezen. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen.

In Kentzou zijn de omstandigheden precair. Daar worden de vluchtelingen op verschillende plaatsen opgevangen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties is op dit moment bezig een opvangplaats in te richten die haar door de overheid werd toegewezen.

Vluchtelingen in Bangui
Sinds 2004 verhuisden al 92.000 Centraal-Afrikanen naar Kameroen. In totaal zijn sinds december 2012 ongeveer 246.000 mensen de regio ontvlucht, onder meer ook naar de Democratische Republiek Congo.

Ongeveer een kwart van de 4,6 miljoen inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek is al moeten verhuizen door het geweld tussen christenen en moslims. In de hoofdstad Bangui verblijven op dit moment ongeveer 400.000 vluchtelingen in tentenkampen.

Volgens recente rapporten zouden in de CAR pas nog twee Burundese soldaten van de Afrikaanse vredesmacht zijn gedood. Ze werden door christelijke militanten doodgeschoten in de straten van Bangui. Dat is echter nog niet officieel bevestigd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden