Plus

Duizenden Molukkers op Kwaku: 'Één grote familie'

Voor de Molukse dag op het Kwaku Summer Festival kwamen zaterdag duizenden Molukkers uit heel Nederland naar het Bijlmerpark. Met bussen, niet op motoren.

Tijdens de Molukse dag op Kwaku werd veel gezwaaid, geknuffeld en gegeten op het terreinBeeld Mats van Soolingen

Dat er met de leden van motorclub Satudarah was afgesproken dat ze hun jacks met logo van de club en hun motoren thuis zouden laten, is niet de reden dat Frederik Sihasale en zijn vrouw Levina met de bus vanuit Bovensmilde naar Kwaku zijn gekomen. Bijna de hele Molukse gemeenschap in het Drentse dorp had kaarten voor Kwaku gekocht, dus hebben ze met zijn allen een bus gehuurd. "Het is een dagje uit," zegt Sihasale, terwijl hij naar een bekende zwaait. Zijn vrouw eet ondertussen een bapao.

Vorig jaar werd er voor het eerst een Molukse dag georganiseerd op Kwaku, vanwege 65 jaar Molukse aanwezigheid in Nederland. Wegens het succes is het nu al een vaste Molukse dag geworden op het festival, net als de Hindoestaanse dag, de ouderendag en de Roze Zondag.

Verbinding
"Er zijn in Nederland zo'n 70.000 Molukkers en er zijn alleen al in de voorverkoop 10.000 kaarten verkocht. Dus zo'n 15 procent van alle Molukkers in Nederland is hier wel," zegt Huib Akihary van stichting Rhythm of Maluku, een van de drie Molukse organisaties die deze dag hebben georganiseerd.

De mensen komen voor de Molukse artiesten - Danjil Tuhumena bijvoorbeeld, bekend van The voice of Holland - en de optredens van de vele dansgroepen. Maar iedereen komt vooral om elkaar te zien. De hele dag wordt veel gezwaaid, geknuffeld en gegeten op het terrein. "Molukkers in Nederland vormen een grote familie. Iedereen kent iedereen," zegt Ben Pelupessy, die vanuit Groningen is gekomen.

Is dit dan, naast de jaarlijkse viering en herdenking van de Molukse Onafhankelijkheidsdag, een extra Molukse feestdag? "Nee, het gaat om de verbinding. Er zijn veel Molukkers, maar ook veel Surinamers, Hindoestanen, Turken, Marokkanen en noem maar op. We laten iedereen kennismaken met de Molukse cultuur. Het is geweldig dat op Kwaku alles, echt alles samenkomt."

Familiefeest
Alleen zijn niet alle groepen welkom, hoe divers Kwaku ook is. 'Personen gekleed in voetbalshirts en/of kleding welke bij (een) bepaalde groepering(en) horen, zullen worden geweigerd,' staat in de huisregels. Dat leverde de afgelopen weken wat gemor op bij mensen met een voetbalshirtje aan die werden geweigerd. "Een non-item," zegt Frans de Vries van de Kwaku-organisatie.

"Die regels gelden al jaren. Als er mensen zijn die zich als groep manifesteren, komt dat de sfeer gewoon niet ten goede. En dat geldt niet alleen voor motorclubs, maar ook voor hooligans. In het verleden hebben we wel­eens gedoe gehad met wat groepjes Feyenoord- en Ajaxsupporters. Dat willen we hier gewoon niet."

Vorig jaar kwamen leden van Satudarah zonder motoren en jacks, maar vormden de mannen toch een groep die tegen het einde van de avond onder politiebegeleiding naar de uitgang werd geleid. Dit jaar maakten ze er echt een Molukse dag van, geen Satudarahdag. "We hebben gezegd: neem dit jaar je vrouw en kinderen mee," zegt Akihary. "Het is een familiefeest. Dus ja, er zijn leden van Satudarah, maar zie jij ze? Ze zijn gekomen voor een gezellig feest."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden