Duizenden mensen trekken langs open kist Nemtsov

Boris Nemtsov wordt vandaag in Moskou begraven. Volgens Ruslandcorrespondent Olaf Koens staan er inmiddels duizenden mensen in een kilometer lange rij, tot aan het metrostation en verder, om langs de open kist te lopen en de liberale leider de laatste eer te bewijzen.

Redactie
Een politieagent houdt de wacht tijdens de rouwplechtigheid voor Nemtsov. Beeld AP
Een politieagent houdt de wacht tijdens de rouwplechtigheid voor Nemtsov.Beeld AP

Volgens Koens is het grote aantal mensen dat op de been is opmerkelijk. 'Na de grote demonstratie van eergisteren had ik zo'n massale opkomst niet verwacht.'

Bij de begrafenis zijn diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, voornamelijk ambassadeurs. Nederland is vertegenwoordigd in de persoon van diplomaat Dirk Jan Kop. Kop werkt op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hij is daar Speciaal Vertegenwoordiger voor Oostelijk Partnerschap en EU-Rusland betrekkingen.

Nemtsovs lichaam wordt ter aarde besteld op de Trojekurovskoje-begraafplaats, aan de westrand van de hoofdstad. Daar liggen veel prominente Russen begraven. Een van hen is de eveneens vermoorde journaliste Anna Politkovskaja, die zich net als Nemtsov uiterst kritisch opstelde tegenover de macht en in 2006 werd doodgeschoten.

Na de begrafenis is er een rouwbijeenkomst voor het publiek in het Andrej Sacharov Museum. Zondag liepen al tienduizenden Russen mee in een stoet door Moskou om de doodgeschoten oppositiepoliticus te herdenken.

Nemtsov ontvangt postuum Oekraïense onderscheiding

De vermoorde Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov heeft op de dag van zijn begrafenis de Oekraïense Orde voor Vrijheid ontvangen. De Oekraïense president Petro Porosjenko maakte dat vandaag op Facebook bekend dat de Kremlincriticus is onderscheiden.

'Wij, Oekraïners, zullen Boris altijd herinneren als de echte patriot van Rusland en als een echte vriend van Oekraïne. Zijn leven bewees dat die twee dingen elkaar niet hoeven tegen te spreken, tenzij je dat zelf wil', sneerde Porosjenko duidelijk naar de Russische president Vladimir Poetin. 'Helden sterven niet', sloot de Oekraïense leider zijn bericht af.

Nemtsov gaf vrijdag enkele uren voordat hij in Moskou werd vermoord nog openlijk kritiek op het 'waanzinnig agressieve' Oekraïne-beleid van Poetin. Ook zei hij met documenten te kunnen bewijzen dat er Russische troepen in Oost-Oekraïne zijn.

Kaarsen bij de herdenkingsceremonie in Moskou voor de doodgeschoten Nemtsov. Beeld reuters
Kaarsen bij de herdenkingsceremonie in Moskou voor de doodgeschoten Nemtsov.Beeld reuters

Niet welkom

Niet iedereen die de uitvaart wil bijwonen, krijgt daartoe de gelegenheid. Meerdere Oost-Europese politici, onder wie de voorzitter van de Poolse senaat, hebben geen visum gekregen.

Ook de Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet verstek laten gaan, want hij zit in de gevangenis voor het bijwonen van een demonstratie in weerwil van zijn huisarrest. Navalny had de rechter verzocht om tijdelijke vrijlating, maar kreeg nul op het rekest.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden