update

Duizenden mensen demonstreren tegen TTIP in Amsterdam

Duizenden mensen hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen het TTIP-handelsverdrag tussen Europa en de VS. De demonstratie was georganiseerd door een brede coalitie van organisaties die Nederland socialer en duurzamer willen maken, waaronder SOMO, Milieudefensie, Wemos, FNV, foodwatch, Greenpeace en Transnational Institute

Redactie
null Beeld
Beeld

De demonstratie begon om 13.00 uur op het Jonas Daniël Meijerplein. Na een programma met sprekers lopen de activisten naar het Museumplein.

Schrijver en therapeut Babet Bruns is één van de deelnemers. De reden waarom zij vandaag hier is, is vanwege het onomkeerbare aspect. 'Je kunt het niet meer terugdraaien als TTIP er eenmaal is,' zegt ze.

Tegenhouden
Voor de demonstratie hebben talloze organisaties de handen ineengeslagen, waaronder Milieudefensie, Greenpeace, FNV, Groenlinks en de SP. De Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens zal een van de sprekers zijn. Ook Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is vandaag in Amsterdam. 'We gaan dit tegenhouden,' spreekt hij het publiek toe.

'Het verzet tegen het omstreden handelsverdrag groeit. Hoe meer mensen over TTIP weten, hoe minder ze het zien zitten. Eerst waren we met tientallen, toen honderden, nu al zijn we met ruim 7000 in Amsterdam en er komen nog mensen bij', zegt Jurjen van den Bergh namens de maatschappelijke organisaties die het protest organiseren.

Regels overboord
TTIP moet de handel tussen Europa en de VS makkelijker en goedkoper maken. Critici menen dat belangrijke binnenlandse wetten en regels hiermee overboord worden gezet. Zij stellen dat multinationals door het verdrag vrij spel hebben en dat de lonen omlaag gaan en een miljoen banen verdwijnen. Sociale en milieunormen zouden worden aangetast en de bescherming voor consumenten en dieren zou afnemen.

Ook in andere Europese steden zijn er zaterdag protesten tegen het handelsverdrag. In Berlijn waren naar schatting van de politie ongeveer 150.000 mensen op de been. De politie roept de betogers op zich aan te sluiten bij een mars door de stad, omdat het op de pleinen te druk wordt. In München hebben zich zo'n 3000 mensen verzameld.
In Brussel zijn circa 2000 mensen de straat opgegaan, terwijl er in Madrid en Helsinki ongeveer duizend mensen op de been zijn. In de Oost-Europese steden Warschau en Praag hebben enkele honderden mensen zich aangesloten bij de protestbeweging, melden lokale media.

Het refrein van een protestlied klinkt als volgt: 'Sla alarm tegen TTIP. De democratie is niet te koop. TTIP het nieuwe paard van Troje.' Beeld Maxime Smit
Het refrein van een protestlied klinkt als volgt: 'Sla alarm tegen TTIP. De democratie is niet te koop. TTIP het nieuwe paard van Troje.'Beeld Maxime Smit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden