Update

Duizenden mensen bij boerenprotest Den Haag

Het boerenprotest in Den Haag zwelt aan. Aan het begin van woensdagmiddag hebben zich enkele duizenden boeren verzameld op de Koekamp voor station Den Haag Centraal. Daar protesteren ze tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Beeld ANP

De wegen rond de demonstratie bij de Koekamp, een grasveld naast het Malieveld, staan vol tractoren. Auto’s, trams en bussen moeten omrijden, maar volgens de politie verloopt het protest tot nu toe rustig en gemoedelijk. Twee mensen zijn gearresteerd, in Den Haag en in het oosten van het land, omdat ze voor gevaarlijke situaties op de weg zorgden. Enkele tientallen boeren werden beboet omdat ze met tractoren op snelwegen of autowegen reden. 

Legertrucks en politiebusjes blokkeren de wegen richting de Tweede Kamer en Binnenhof. Bij de Herengracht is ook een waterkanon neergezet.

Omgekeerde vlag

Sieta van Keimpena, een van de leiders van het protest, hekelt in een toespraak het kabinet. “Halvering van de veehouderij kost meer dan 40.000 banen,” zegt ze. “Het hele kabinet en een heel groot deel van de Tweede Kamer zitten erbij en kijken weg. Terwijl ze weten dat de stikstofcijfers niet kloppen. Ze weten dat het aandeel van de landbouw veel kleiner is.” Volgens haar wil premier Rutte ‘boeren wegvegen van het platteland’.

Aan de tractoren hangen omgekeerde Nederlandse vlaggen, een symbool van nood en protest. Een van de demonstranten is Piet Kleinsma uit Friesland. “Ik kan me zo kwaad maken elke keer als ik hier kom. Ik ben echt woedend, het kabinet blijft er maar omheen draaien. Ze moeten nu echt met goed beleid komen,” zegt hij. Kleinsma doet ook een oproep aan de Nederlandse burgers: “Ik nodig alle mensen in Nederland uit om eens te komen kijken bij boeren, hoe het daar gaat. Dan zie je hoe hard we werken.” Een andere Friese betoger, die zijn naam niet wil noemen, zegt: “Het is jammer dat mensen niet massaal achter ons staan. Wij produceren het voedsel, dus het is belangrijk dat Nederland achter ons staat.”

Het protest duurt tot het einde van de middag. Op weg naar huis mogen de boeren ook niet over autowegen en snelwegen, zegt de politie. Bovendien zal er gecontroleerd worden op rijden onder invloed.

Rustige spits

De ochtendspits verliep veel rustiger dan anders, ondanks of juist dankzij het protest. Op het hoogtepunt stond er 62 kilometer file op de snelwegen, terwijl een normale woensdagochtendspits zo’n 150 kilometer file telt. Rijkswaterstaat denkt dat mensen zijn thuisgebleven omdat ze een verkeerschaos verwachtten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden