Duizenden mensen bij actie tegen TTIP en CETA

Een demonstratie tegen de handelsverdragen TTIP en CETA heeft zaterdag zo'n 8000 mensen op de been gebracht in Amsterdam. Dat meldde de organisatie naar eigen zeggen na overleg met de politie. De manifestatie is een initiatief van onder meer de Consumentenbond, de FNV, Greenpeace, Milieudefensie en consumentenorganisatie foodwatch.

ANP/Redactie
De demonstranten hebben zich verzameld op het Museumplein. Beeld Het Parool
De demonstranten hebben zich verzameld op het Museumplein.Beeld Het Parool

De demonstranten komen volgens de organisatie uit alle geledingen van de samenleving, van boeren uit de Achterhoek tot kunstenaars uit Terneuzen. De actiemiddag begon met toespraken, waarna een protestoptocht begon vanaf het Museumplein en daar ook weer eindigde. Daarbij reden ook enkele tractoren mee. Rond 16.30 uur werd de manifestatie afgesloten.

Tevreden
De organisatie is tevreden over de opkomst. ,,Mensen zien de urgentie in om in actie te komen.'' Voor zover bekend is alles rustig verlopen.
De handelsverdragen tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en tussen de EU en de Verenigde Staten (TTIP) zijn omstreden. Tegenstanders zijn bang dat ze leiden tot een verlaging van de normen voor voedselveiligheid en het milieu en tot stijgende werkloosheid en aantasting van rechten van werknemers.

De manifestatie is een initiatief van onder meer de Consumentenbond, de FNV, Greenpeace, Milieudefensie en Foodwatch. Vooraf werd gehoopt op een opkomst van 'enkele duizenden'. Bij een demonstratie vorig jaar oktober kwamen ook duizenden mensen in Amsterdam bij elkaar om te protesteren tegen TTIP en in mei van dit jaar werd kreeg het handelsverdrag een symbolische begrafenis.

De handelsverdragen tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en de EU en de VS (TTIP) zijn omstreden. Tegenstanders zijn bang dat ze zullen leiden tot een verlaging van de normen voor voedselveiligheid en het milieu, en tot stijgende werkloosheid en aantasting van rechten van werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden