Duizenden Hondurese boeren bezetten land

Duizenden Hondurese boeren hebben in het hele land twaalfduizend hectare land bezet vanwege onenigheid met grootgrondbezitters en de regering. Dat hebben de autoriteiten en activisten gezegd.

null Beeld afp
Beeld afp

Gisteravond werden nog zo'n tien boerderijen bezet. De grootste is de San Manuel-plantage, met 2500 hectare land. Eerder verlieten zo'n vijftienhonderd boeren na een ontruimingsbevel van de politie vreedzaam een grote suikerrietplantage in de buurt van San Pedro Sula.

Volgens de activisten is het bezette gebied openbare akkerbouwgrond waarop kleine boeren onder de Hondurese wet legaal gewassen mogen verbouwen. De grootgrondbezitters stellen op hun beurt dat ze het land legaal van de overheid hebben gekocht.

De activisten zeggen elke confrontatie te willen vermijden. Bij onenigheden over landbouwgrond in het noorden van het land kwamen de afgelopen jaren tientallen boeren om het leven.

De kleine boeren willen gesprekken met de regering om een nationale dialoog over de landconflicten te starten. Ze willen duidelijk maken dat de grond openbaar is en dat de boeren niet verdreven mogen worden, aldus de activisten. Volgens Cesar Ham, voorzitter van het Nationale Agrarische Instituut, zijn de bezettingen politiek gemotiveerd en bedoeld om de regering aan het wankelen te brengen.

Ongeveer 53 procent van de Hondurezen woont op het platteland en van hen leeft 72 procent onder de armoedegrens, blijkt uit gegevens van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden