Duizenden historische vondsten in kunstwerk Noord/Zuidlijn

Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn hebben archeologen ruim 700.000 objecten verzameld. Met een deel daarvan wordt nu een kunstinstallatie gebouwd voor Station Rokin.

Een deel van de vondsten Beeld Lex Boon
Een deel van de vondstenBeeld Lex Boon

De locatie van de loods waar de ruim 700.000 archeologische vondsten liggen, moet geheim blijven. Inbrekers zijn tot nu toe weggebleven, en dat moet vooral zo blijven, zegt stadsarcheoloog Jerzy Gawronski.

Niet dat er in de honderden kratjes die opgestapeld in de ruimte staat iets van waarde ligt dat inbrekers kunnen verzilveren, maar toch. Gawronski is bang dat er een keer wat iets verdwijnt of vernield wordt.

Al maanden werkt zijn team, in samenspraak met kunstenaarsduo Daniel Dewar en Grégory Gicquel, aan een installatie dat een klein deel van de vondsten - zo'n tienduizend objecten - moeten presenteren als de stations van de Noord/Zuidlijn eenmaal opengaan. Eind volgend jaar, zo is de planning.

Telefoonkaarten
De installatie bestaat uit twee lange vitrines die tussen de roltrappen bij station Rokin worden geplaatst. Eén van 10 meter lang, één van 14 meter lang en beiden 3,5 meter breed. Gawronski: "In die vitrines presenteren we straks een lawine van overblijfselen, die samen het verhaal van de stad vertellen."

Op de vloer van de loods is met ducttape de omvang van een van de installaties aangegeven. Daarop liggen duizenden gebruiksobjecten, keurig gesorteerd. Tientallen hamers liggen bij elkaar, net als honderden scheepshaken, munten en messen.

"In een normale archeologische tentoonstelling wordt bijvoorbeeld al het aardewerk bij elkaar gezet. Wij hebben het per thema ingedeeld," zegt Gawronski. "Daar liggen bijvoorbeeld de Spaanse olijfoliekruiken, bij de objecten die met transport te maken hebben. En hier liggen lampen van aardewerk, omdat het over licht gaat."

Daarnaast: een gevonden aansteker van coffeeshop Reefer. Ooit weggegooid, en door de archeologen weer opgegraven. En er zijn meer recentere vondsten. Exemplaren van de eerste mobiele telefoons bijvoorbeeld, of telefoonkaarten uit begin jaren negentig. Gawronski: "Ook dit hoort bij de geschiedenis van Amsterdam. Een kind van vijf weet echt niet wat dat is."

Ondergronds depot
Bordjes met informatie ontbreken bij de installatie. Het is de bedoeling dat de reizigers, waarvan een deel bijna dagelijks langs de installatie zal komen, vanzelf de verbanden tussen de objecten gaan ontdekken. En voor wie toch wat hulp nodig heeft, wordt er een app ontwikkeld met daarin alle informatie.

Voorlopig zijn de medewerkers in de loods nog bezig met het monnikenwerk: ieder object wordt handmatig met een koperdraadje of haakje vastgezet op panelen. Daarvoor moeten tienduizenden gaatjes op precies de juiste plek worden geboord.

En dat is dus allemaal voor een klein deel van wat er in de afgelopen jaren is gevonden. De rest gaat terug de grond in, want de niet tentoongestelde objecten worden opgeslagen in een nieuw ondergronds depot. Die locatie wil Gawronski wel delen: dat bevindt zich straks ook in Station Rokin, in de catacomben achter de wand van het metrostation.

Een oude telefoonkaart Beeld Lex Boon
Een oude telefoonkaartBeeld Lex Boon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden