Update

'Duizenden gedwongen ontslagen bij Defensie'

Minister Hans Hillen van Defensie. Foto ANP Beeld
Minister Hans Hillen van Defensie. Foto ANP

De militaire vakbonden AFMP en ACOM denken dat er bij Defensie enkele duizenden mensen gedwongen worden ontslagen. Ze maken dat op uit de mogelijke plannen die de ronde doen binnen de organisatie, waarover het kabinet vrijdag een besluit zal nemen.

In november had minister Hans Hillen van Defensie al gezegd dat er mogelijk tienduizend banen moeten verdwijnen om de komende jaren 1 miljard euro structureel te kunnen bezuinigen. Gedwongen ontslagen sloot hij daarbij niet uit.

AFMP-voorzitter Wim van den Burg wees er woensdag op dat waarschijnlijk flink wordt gesneden in de hogere schalen van het personeel, waar veel overschotten zijn. Daar zitten veel mensen met een vast contract. Volgens Van den Burg gaat het niet alleen om officieren maar ook om onderofficieren.

Voorzitter Jan Kleian van de ACOM zei dat de bond gedwongen ontslagen niet zal accepteren. Stemt de politiek er toch mee in, dan moet er volgens hem een goed sociaal plan komen waarin ook wordt geregeld dat mensen zoveel mogelijk naar ander werk worden begeleid. ''Niemand mag zomaar op straat komen te staan'', zei Kleian.

Ook de AFMP zit op die lijn. Van den Burg noemt het koud en kil saneren. ''Het zou echt onbehoorlijk zijn, een klap in het gezicht, voor velen die hun leven in de waagschaal hebben gesteld'', aldus de voorzitter. Als er pijn te lijden is, dan vindt de bond dat die door alle rangen moet lopen en dat de betrokkenen aan ander werk moeten worden geholpen.

Bij Defensie werken nu nog bijna 69.000 mensen, onder wie ruim 48.300 militairen en bijna 20.600 burgers. Jaarlijks gaan er bij Defensie altijd al enkele duizenden mensen uit via natuurlijk verloop. Dat zijn mensen die vanwege hun leeftijd uittreden, van wie de tijdelijke aanstelling afloopt of die uit zichzelf weggaan. De afgelopen jaren had Defensie de grootste moeite om vacatures op te vullen.

Hillen zal niet alleen snijden in het aantal arbeidsplaatsen, maar ook in het materieel. De afgelopen weken kwamen al signalen naar buiten dat hij af wil van de tanks, de Cougar-transporthelikopters en van een aantal mijnenjagers en gevechtsvliegtuigen. Door de vermindering zal een aantal militaire bases moeten sluiten.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie wilde woensdag nog niets zeggen over de bezuinigingsplannen die Hillen naar verwachting vrijdag presenteert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden