Update

Duizenden Friezen gaan dna afstaan voor zaak Vaatstra

Er wordt een ultieme poging ondernomen om de moord op Marianne Vaatstra op te lossen. De politie en het OM gaan duizenden mannen uit Friesland vragen DNA af te staan voor een verwantschapsonderzoek in de zaak van de in 1999 vermoorde Vaatstra. Justitie is op zoek naar een man van Europese afkomst die destijds in de regio woonde en een bekende was van Marianne.

Redactie
Dorpsbewoners staan bij het graf van de vermoorde Marianne Vaatstra. Beeld Archieffoto ANP
Dorpsbewoners staan bij het graf van de vermoorde Marianne Vaatstra.Beeld Archieffoto ANP

Vanaf 15 september krijgen 8080 mannen binnen een kring van 5 kilometer rond de plaats van de moord van het Openbaar Ministerie (OM) een uitnodiging om hun DNA af te staan voor het verwantschapsonderzoek. Dat maakte hoofdofficier van justitie Annette Bronsvoort van het OM Leeuwarden donderdag bekend.

'Hier wachten we al jaren op', zei haar vader Bauke Vaatstra donderdag. 'Mannen, geef je DNA, alsjeblieft!'

Gemeenten
Het onderzoek wordt gehouden in 3 gemeenten (Achtkarspelen, Dantumadiel en Kollumerland). In het gebied, een straal van 5 kilometer rond het weiland waar Marianne dood werd gevonden, liggen 12 dorpen. Het gaat om Buitenpost, Twijzelerheide en Twijzel (Achtkarspelen), Zwaagwesteinde (Dantumadiel), Kollum, Kollumerzwaag, Oudwoude, Zwagerbosch, Westergeest, Triemen, Veenklooster en Augstbuurt (Kollumerland).

Wangslijm
Met dit onderzoek hoopt justitie in Friesland verwanten te vinden van degene die destijds zijn DNA heeft achtergelaten op het lichaam van de 16-jarige Marianne. De mannen die worden gevraagd vrijwillig DNA af te staan, door middel van afname van wangslijm met een wattenstaafje, komen uit een kring van 5 kilometer rond de plaats delict. Iedereen die door het OM wordt aangeschreven, moet schriftelijk toestemming geven voor gebruik van hun DNA voor dit specifieke onderzoek.

Verwanten
In juni maakte het OM al bekend dat het in de zaak-Vaatstra voor het eerst familieleden van een verdachte wil proberen te vinden door onder een deel van de bevolking in het gebied van de moord verwantschapsonderzoek te doen.

'We zijn er van overtuigd dat we kans hebben dat dankzij de medewerking van de plaatselijke bevolking de moordenaar kan worden opgespoord', zegt hoofdofficier Bronsvoort. Ze wees erop dat de afweging om deel te nemen aan het onderzoek, mogelijk persoonlijke dilemma's kan opleveren. 'Iedereen die meedoet, kan een familielid verdacht maken. Het is de kunst een selectie te maken die kans op succes geeft, terwijl het aantal deelnemers niet groter is dan strikt noodzakelijk.'

Peter R. de Vries
Peter R. de Vries is blij dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek te houden om de moordenaar te vinden van Marianne Vaatstra.

De Vries houdt zich al jaren bezig met de geruchtmakende moord uit 1999 en startte al eens een procedure tegen justitie om een DNA-onderzoek af te dwingen.

Volgens De Vries is het gebied in Noord-Friesland zeer geschikt voor een DNA-verwantschapsonderzoek. 'De regio is relatief dunbevolkt en er wonen veel familieleden van elkaar.' Wel meent de programmaker dat de straal van 5 kilometer rond het weiland waar Marianne verkracht en dood werd aangetroffen, aan de kleine kant is. De Vries pleit voor een groter gebied.

Verkrachter woonde in de buurt
Het politie-onderzoek naar de moord is één van de langstlopende en meest intensieve ooit. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster, Marianne woonde in Zwaagwesteinde.

Inmiddels is duidelijk dat de verkrachter en moordenaar van de toen 16-jarige Marianne waarschijnlijk in de buurt woonde en haar kende. DNA dat is gevonden op een aansteker die destijds in de buurt werd verkocht, matchte vooralsnog niet met iemand uit de nationale DNA-databank. Daarom wil het OM nu zoeken naar iemand uit de omgeving van de moord die familie is van degene die dit DNA-spoor heeft achtergelaten.

Annette Bronsvoort. Beeld anp
Annette Bronsvoort.Beeld anp
Bauke Vaatstra, de vader van Marianne (midden). Beeld anp
Bauke Vaatstra, de vader van Marianne (midden).Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden