Duizenden fietsen verwijderd uit binnenstad

Uit de Amsterdamse binnenstad zijn duizenden in de steek gelaten fietsen verwijderd. In sommige straten is meer dan de helft van alle fietsen afgevoerd naar het Fietsdepot. De Oudezijds Voorburgwal spande de kroon met 51,5 procent.

Fietsen in Amsterdam Beeld anp
Fietsen in AmsterdamBeeld anp

Dat blijkt uit een eerste evaluatie van de zogenaamde zeswekenregel in de binnenstad. Die regel houdt in dat overal binnen de Ring A10, met uitzondering van Noord, fietsen niet langer dan zes weken onafgebroken op dezelfde plek geparkeerd mogen staan. Rond treinstations en het Leidseplein en het Van der Helstplein geldt zelfs een termijn van twee weken.

Deze zomer begon stadsdeel Centrum als eerste met de controle van geparkeerde fietsen. Een team van controleurs plaatsten eerst een nauwelijks zichtbaar bandje aan het wiel van 'verdachte' fietsen. Als de fiets er na zes weken nog steeds stond, werd er een sticker op geplakt. Eén week later werd de fiets verwijderd.

Studenten
Handhavers van Centrum markeerden meer dan 35.000 fietsen in de binnenstad. Het aantal gestickerde fietsen was 5880. Hiervan werden uiteindelijk 3656 fietsen verwijderd, één op de tien gemarkeerde fietsen. Hiervan was ongeveer een derde fietswrak, twee derde is verwijderd wegens het overschrijden van de parkeerduur.

De regel is bedoeld om meer ruimte te maken voor fietsen die daadwerkelijk worden gebruikt. Het vermoeden van Centrum dat veel rekken vol staan met weesfietsen en fietswrakken is door deze cijfers bevestigd.

Opvallend detail: de fietsen op het Binnengasthuisterrein worden wél gebruikt. Stickerteams van de gemeente markeerden meer dan tweehonderd fietsen, maar die bleken allemaal wel degelijk in gebruik te zijn, waarschijnlijk bij studenten. Wel voerde de gemeente hier vijf wrakken af. De studenten op de Roetersstraat zijn minder gehecht aan hun fietsen: een relatief groot aantal fietsen werd hier afgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden