Duizenden boeren bij stikstofprotest Den Haag

Duizenden boeren protesteerden woensdag in Den Haag opnieuw tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Tractorblokkades zorgden voor verkeerschaos in de Hofstad: auto’s, trams en bussen moesten omrijden. Volgens de politie verliep het protest verder rustig en gemoedelijk. 

Beeld ANP

Twee mensen werden gearresteerd, in Den Haag en in het oosten van het land, omdat ze voor gevaarlijke situaties op de weg zorgden. Daarnaast werden enkele tientallen boetes uitgedeeld aan boeren die met hun tractoren toch de snelweg of autoweg op waren gegaan. Legertrucks en politiebusjes blokkeerden de wegen richting de Tweede Kamer en het Binnenhof. Bij de Herengracht werd ook een waterkanon neergezet.

Omgekeerde vlag

Sieta van Keimpema, een van de leiders van het protest, hekelde in een toespraak het kabinet. “Halvering van de veehouderij kost meer dan 40.000 banen,” zei ze. “Het hele kabinet en een heel groot deel van de Tweede Kamer zitten erbij en kijken weg. Terwijl ze weten dat de stikstofcijfers niet kloppen. Ze weten dat het aandeel van de landbouw veel kleiner is.” Volgens haar wil premier Rutte ‘boeren wegvegen van het platteland’.

Aan de tractoren hingen omgekeerde Nederlandse vlaggen, een symbool van nood en protest. Piet Kleinsma kwam uit Friesland om te de demonstreren: “Ik kan me zo kwaad maken elke keer als ik hier kom. Ik ben echt woedend, het kabinet blijft er maar omheen draaien. Ze moeten nu echt met goed beleid komen.” Maar naast kritiek op de overheid, deed Kleinsma ook een oproep aan de Nederlandse burgers. “Ik nodig alle mensen in Nederland uit om eens te komen kijken bij boeren, hoe het daar gaat. Dan zie je hoe hard we werken.” Een andere Friese betoger, die zijn naam niet wil noemen, zegt: “Het is jammer dat mensen niet massaal achter ons staan. Wij produceren het voedsel, dus het is belangrijk dat Nederland achter ons staat.”

D66: stop onderhandelingen

Coalitiepartij D66 vindt dat het kabinet de gesprekken met de boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) moet stopzetten. “Deze meest extreme boeren horen niet aan de onderhandelingstafel,” zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot in het programma 1 op 1 op NPO Radio 1. “Het is bovendien een verspilling van tijd omdat FDF zal weglopen van de onderhandelingstafel en de groep weigert zich flexibel op te stellen. Ik zeg tegen de regering: ga regeren en pak door. Verdoe je tijd niet met groepen die toch geen compromissen willen sluiten.” De Groot haalde zich vorig jaar de woede van de boeren op de hals door te opperen dat de veestapel moest worden gehalveerd.

FDF is de drijvende kracht achter het boerenprotest van woensdag en eerdere demonstraties. Maar de groep is ook een van de dertien organisaties die zijn aangesloten bij het Landbouw Collectief, de vaste gesprekspartner van het kabinet. Gesprekken met dat collectief werden eerder deze maand opgeschort na dreigende uitspraken van FDF over sectororganisaties die buiten dat collectief praten met het kabinet. 

Stickers

Ook woensdag klonk weer dreigende taal uit de mond van FDF-voorman Mark van den Oever. Hij eiste excuses van premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten voor het landbouwbeleid. “Anders gaan we optoeren en gas geven,” aldus Van den Oever tijdens het afsluitende praatje van het boerenprogramma. 

FDF riep de boeren vervolgens op om naar het ministerie van Landbouw in Den Haag te gaan om daar stickers op het gebouw te plakken. Een ludieke actie, volgens Van den Oever. Hierop heeft de politie boeren die daar naartoe op weg waren, tegengehouden. Hierbij is zeker één persoon gearresteerd, onder luid gejoel. 

Rustige ochtendspits

De ochtendspits verliep veel rustiger dan anders, ondanks of juist dankzij het protest. Op het hoogtepunt stond er 62 kilometer file op de snelwegen, terwijl een normale woensdagochtendspits zo’n 150 kilometer file telt. Rijkswaterstaat denkt dat mensen zijn thuisgebleven omdat ze een verkeerschaos verwachtten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden