Liveblog

Duizenden bij protestactie Women's March in Amsterdam

Een dag na het aantreden van president Donald Trump, zijn in Amsterdam duizenden mensen met een zogenoemde Women's March in actie gekomen tegen zijn gedachtengoed.

null Beeld anp
Beeld anp

Op het Museumplein verzamelden zich rond 12.30 uur naar schatting zo'n drieduizend mensen die protesteerden tegen ongelijkheid en intolerantie naar aanleiding van de beëdiging van Trump. Met kreten en spandoeken maakten zij hun ongenoegen kenbaar. Ondanks de naam van de Women's March, waren er onder de demonstranten ook veel mannen.

Het idee van de Women's March is ontstaan in de Verenigde Staten, waar een groep vrouwen in actie is gekomen omdat zij vrezen dat hun rechten onder de nieuwe president ter discussie staan. De actie verspreidde zich snel over de rest van de wereld, waarbij er zaterdag wereldwijd ruim zeshonderd marsen worden gehouden. De grootste vindt plaats in Washington, waar honderdduizenden mensen worden verwacht.

Zaterdagavond vindt in De Balie nog het programma #WhyIMarch plaats, waarbij verschillende gasten speechen over hun ideeën voor een tegengeluid tegen president Trump.

Lees hieronder in ons liveblog terug hoe de Women's March in Amsterdam is verlopen en wat de deelnemers ertoe bracht om mee te doen.

undefined

Langzaam vetrekken groepjes protesteerders van het Museumplein. Sommige scanderend, anderen stil met hun spandoek onder de arm. De harde kern blijft zingen en trommelen voor de consulaat.

Joleen Smith (38), Kristi Chambers (38) en Kristen Olsen (39) uit de VS vertrekken ook. Ze hebben een goed gevoel over de dag. Smith: "We konden er thuis helaas niet bij zijn, maar gelukkig is er hier ook een groot protest. Prachtig dat er in de hele wereld geprotesteerd wordt"

Van links naar rechts: Kristen Olsen, Joleen Smith en Kristi Chambers. Beeld Eva Hofman
Van links naar rechts: Kristen Olsen, Joleen Smith en Kristi Chambers.Beeld Eva Hofman

Merel Graeve (28) komt met haar Syrische vriend Hussain Haj Younes (25) protesteren tegen xenofobie. "Ik vind niet dat er sterkere grenzen moeten komen. Iedereen is gelijk en welkom, zeker de mensen die veiligheid nodig hebben."

Hussain Haj Younes en zijn vriendin Merel Graeve. Beeld Eva Hofman
Hussain Haj Younes en zijn vriendin Merel Graeve.Beeld Eva Hofman

Tessa (9, uit de VS) en Laura (8, uit Amsterdam) hebben een spandoek gemaakt. "Trump is een idioot," zegt Laura. "En hij zegt domme dingen over vrouwen." "En hij wil een muur in de woestijn bouwen," voegt Tessa daaraantoe.

Samen hebben ze een dansje voorbereid voor tijdens het scanderen. "This girl thinks she can, she will, zingen ze.

Tessa (links) en Laura. Beeld Eva Hofman
Tessa (links) en Laura.Beeld Eva Hofman

Klappend en juichend heeft de menigte zich verzameld tegenover de ambassade. Af en toe stijgt een leus op. De bonte verzameling mutsen en spandoeken roept: "Hé hé, ho ho, Donald Trump has got to go." Er is vooralsnog geen reactie vanuit de ambassade.

null Beeld anp
Beeld anp

Kuba Snikker (24): "Ik ben hier om mijn stem te laten horen, want zwijgen is acceptatie. Ik geloof dat ik als blanke witte man en heel goed leven heb. Daardoor heb ik de mogelijkheid om anderen te helpen."

Kuba Snikker. Beeld Eva Hofman
Kuba Snikker.Beeld Eva Hofman

Het protest is inmiddels in volle gang. "Equal rights are human rights," scandeert de vrolijke menigte. En: "We matter, we're loud, we're organized and proud."

null Beeld anp
Beeld anp

Tegelijkertijd met de Amsterdamse actie vinden er ook in steden als Berlijn, Rome en Kaapstad demonstraties plaats. In totaal zijn er meer dan 600 Women's Marches gepland. In Nederland zijn er ook protesten in Den Haag en Roermond.

Een behoorlijk grote groep demonstranten heeft zich inmiddels verzameld op het Museumplein. Om kwart voor één begint het protest officieel, voor nu wordt het scanderen alvast geoefend.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Cathy Alexander (60) uit Amstelveen: "Ik heb dit bord gemaakt omdat ik vind dat vrouwen zich moeten verzetten en ook een beetje omdat ik erg van Carrie Fisher houd. Ik kom uit Ohio en mocht stemmen tijdens de verkiezingen. Ik ben extreem teleurgesteld dat Trump heeft gewonnen, ik weet niet hoe dat kon gebeuren. Zestien jaar geleden ben ik met mijn man naar Nederland gekomen toen Bush aan de macht kwam. Destijds zeiden we: 'We gaan in ballingschap.'"

Cathy Alexander uit Amstelveen. Beeld Eva Hofman
Cathy Alexander uit Amstelveen.Beeld Eva Hofman

Inmiddels hebben zich voor het Rijksmuseum tientallen mensen verzameld. Een deel daarvan draagt stukken karton of hout met daarop vooral Engelstalige leuzen.

Ook dragen veel mensen een zogenaamde 'pussyhat'. Deze roze muts wordt gezien als protest tegen president Trump en is een reactie op zijn 'grab them by the pussy'-uitspraak.

null Beeld Eva Hofman
Beeld Eva Hofman
null Beeld Eva Hofman
Beeld Eva Hofman

Volgens de organisatie van de actie zullen ongeveer een miljoen mensen in ruim driehonderd marsen protesteren tegen ongelijkheid en intolerantie naar aanleiding van de beëdiging van Trump. De grootste mars vindt plaats in Washington D.C., waar honderduizenden mensen worden verwacht.

Ook op het Museumplein in Amsterdam wordt zaterdag een positieve demonstratie gehouden. De organisatie zegt daarmee te protesteren tegen haat en intolerantie, en aandacht te willen geven aan gelijke rechten en behandeling voor vrouwen, lhbt'ers en religieuze en etnische minderheden.

De start om 12.00 uur bij de Iamsterdam-letters bij het Rijksmuseum en eindigt rond 14.45 uur voor het Amerikaans consulaat op het Museumplein.

Zaterdagavond vindt in De Balie nog het programma #WhyIMarch plaats, waarbij verschillende gasten speechen over hun ideeën voor een tegengeluid tegen president Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden