Duizenden arbeidsplaatsen weg bij Rabobank

Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van Rabobank, geeft donderdag toelichting op de jaarcijfers over 2008 tijdens een persconferentie in Utrecht. Foto ANP Rick Nederstigt Beeld
Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van Rabobank, geeft donderdag toelichting op de jaarcijfers over 2008 tijdens een persconferentie in Utrecht. Foto ANP Rick Nederstigt

UTRECHT - Rabobank verwacht de komende jaren in Nederland enkele duizenden arbeidsplaatsen te schrappen als onderdeel van een operatie om klanten hun bankzaken meer via internet te laten regelen. Dat heeft bestuursvoorzitter Bert Heemskerk donderdag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers. Rabobank sloot 2008 af met een recordwinst, terwijl veel andere banken diep in de verliezen doken.

Rabobank wil alle producten die nu op de bankkantoren worden aangeboden, zoals verzekeringen, ook via internet aanbieden. Dat betekent dat op de kantoren minder personeel nodig is. In Nederland heeft Rabobank ruim 30.000 mensen in dienst. Het afgelopen jaar ging het aantal medewerkers bij lokale banken met vierhonderd omlaag.

Rabobank eindigde 2008 met een nettoresultaat van 2,8 miljard euro, een stijging van twee procent. Door de problemen bij andere banken wist Rabobank vorig jaar zijn positie op de spaarmarkt te versterken. Het marktaandeel ligt nu op 43 procent, waarmee Rabobank de grootste is in Nederland.

Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk sprak 'per saldo' van een goed resultaat. De winst was weliswaar hoger dan in voorgaande jaren, maar zonder de problemen op de financiële markten zou die een stuk hoger zijn geweest. Door de gevolgen van de kredietcrisis viel de winst in 2008 1,2 miljard lager uit dan verwacht. Dat kwam onder meer door beleggingen die in waarde omlaag gingen, en doordat het aantal mensen dat hun krediet niet meer kon terugbetalen hoger is dan normaal. Ook het inklappen van de vastgoedmarkt drukte op de resultaten.

Rabobank plukte echter de vruchten van de verkoop van beleggingsbank Alex. Daarnaast vergrootte het zijn belang in de Poolse bank BGZ. Op die manier konden de verliezen worden opgevangen. Anders dan in de eerste helft van vorig jaar had Rabobank geen last van giftige beleggingen op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

De meeste grote banken kwamen vorig jaar in een diep dal terecht door forse waardedalingen van beleggingen. Instellingen als ING, ABN Amro en Fortis konden alleen op de been worden gehouden door steun van de overheid. Heemskerk zei de steunoperaties 'een goede zaak' te vinden en noodzakelijk, maar dat ze tegelijkertijd laten zien hoe goed Rabobank het nu doet.

Door de steunoperaties voelen veel spaarders zich niet veilig bij hun oude bank. Heemskerk zei dat de nieuwkomers bij Rabobank grofweg van alle andere banken komen. Hij voegde eraan toe dat veel mensen hun geld zijn gaan spreiden omdat ze niet meer op één enkele bank willen vertrouwen. De instroom van nieuwe klanten ging begin dit jaar door, maar het hoge tempo van vorig jaar is nu wel voorbij. Ook op de hypotheekmarkt wist marktleider Rabobank zijn positie te versterken, ondanks de afkoeling van de huizenmarkt. De kredietverlening aan bedrijven ging met liefst eenvijfde omhoog, waar andere banken de kredietkraan moesten dichtdraaien.

Rabobank is in het bijzonder actief in voedsel en landbouw. ''Juist hier zal altijd sprake zijn van een grote vraag'', zei Heemskerk. Banken die bijvoorbeeld veel zaken doen met de auto-industrie, staan er door de economische crisis slecht voor. De bestuursvoorzitter van Rabobank zei dat de economische crisis ook dit jaar de resultaten negatief zal beïnvloeden. Hij voorziet pas op zijn vroegst eind dit jaar een begin van een herstel. Heemskerk zei dat de huidige crisis ook kansen biedt voor een meer duurzame vorm van bankieren. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden