Duizenden Amsterdamse kinderen krijgen gratis kleding of speelgoed

Ruim negenduizend kinderen uit Amsterdamse gezinnen met een minimuminkomen kunnen volgende week een waardebon ophalen waarmee ze aankopen kunnen doen bij H&M of Coolcat.

De kinderen kunnen met de bon voor bijna tweehonderd euro aan kleding kopen Beeld anp
De kinderen kunnen met de bon voor bijna tweehonderd euro aan kleding kopenBeeld anp

Kinderen die op 31 december 2015 tussen de 10 en 14 jaar oud waren kunnen 180 euro uitgeven bij de H&M of 185 euro bij de Coolcat. De gemeente legt 150 euro in, het bedrag wordt aangevuld door de ketens.

Nog eens circa negenduizend kinderen die op diezelfde peildatum tussen de 4 en 9 jaar oud waren, krijgen deze week een bon in de bus waarmee ze voor 23 euro aan speelgoed bij de Intertoys kunnen uitzoeken. Ook bij sommige ouders van baby's (0 tot 2 jaar oud) valt deze week een bon in de bus, waarmee ze voor 21 euro aan babyspullen bij Bol.com kunnen bestellen.

Kindpakket
Voor de oudere kinderen is het bedrag hoger, omdat kleding vaak duurder is. De waardebonnen maken onderdeel uit van het kindpakket van de Stadspas. Met die pas krijgen Amsterdamse minima en AOW'ers korting bij honderden bedrijven en instellingen in de stad.

In Amsterdam groeit 20 procent van de kinderen op in een gezin dat onder het minimum leeft. Het kindpakket bestond al langer, maar is vorig jaar uitgebreid met kortingen en bijdragen die ervoor moeten zorgen dat arme kinderen 'mee kunnen doen in Amsterdam'. Zo worden laptops verstrekt aan kinderen die naar de middelbare school gaan.

Via een aanbestedingscontract heeft de gemeente in 2014 een driejarig contract met de winkels gesloten, dus de kinderen kunnen ook het komende jaar nog rekenen op gratis kleding. Uit een onderzoek naar de uitwerking van de kindregelingen blijkt dat ouders zeer tevreden zijn over de cadeautjes van wethouder Arjan Vliegenthart (Armoede). Ze beoordelen de armoederegelingen van de gemeente met een 8,8.

Geld over
Vorig jaar bleek dat een deel van het geld dat Vliegenthart had uitgetrokken voor het ondersteunen van minima niet op was gegaan. Van de beschikbare 90 miljoen was 9 miljoen euro op de plank blijven liggen. Daarop werd aangekondigd om de verschillende regelingen beter onder de aandacht te brengen.

Begin dit jaar bleek dat 6 miljoen euro die bedoeld was om kwetsbare Amsterdammers aan het werk te helpen ook niet was uitgegeven. Het gemeentebestuur had 9,25 miljoen uitgetrokken voor 2015. Hiervan was slechts 3,5 miljoen euro besteed.

Het geld dat bestemd is voor armoedebestrijding en het geld dat voor de participatie van kwetsbare Amsterdammers is gereserveerd, gaat dit jaar wel helemaal op. Het bereik van de armoedemiddelen is volgens de woordvoerder van de wethouder fors gestegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden